Toyota veruje u hidrogenske ćelije

Više slika

Više slika

Japanski brend Toyota veruje da bi hidrogenski napajana vozila mogla postati veoma pristupačna, baš kao i hibridne varijante, do 2025. godine.

Prilikom razgovora sa medijima na tokijskom sajmu automobila Tokyo Motor Show, zvaničnici japanskog proizvođača automobila tvrde da hidrogenska tehnologija gorivnih ćelija postaje sve pristupačnija i jeftinija za proizvodnju, dok se takođe može pokazati kao daleko efikasnijom tokom sledećih nekoliko decenija. Dodatno, Toyota veruje da hidrogenski pogonski sklopovi dobijaju svoje zasluženo mesto i veoma brzo stiču popularnost, uprkos pretnjama koju stvaraju električni automobili.

U ovom intervjuu, generalni menadžer kompanije Toyota, Naomiči Hata, otkrio je planove poslovanja svog brenda i rekao da hidrogenska i hibridna vozila u budućnosti mogu kupce isto koštati.

"Tokom početka sledeće decenije, mi ćemo lansirati sledeću generaciju hidrogenskih gorivnih ćelija i tehnologiju koja može da ih  stvara, što će nam obezbediti suptilni napredak. Dana, proizvodnja u hidrogenskih sklopova, koja se odvija u Mirai ograničena je na 3.000 automobila tokom godine, ali bi svi modeli do 2025. godine trebalo da dostignu deset puta veću cifru", izjavio je Hata.

Postoji obilje proizvođača koji se oslanjaju na postavljanje baterijski napajanih električnih vozila kao glavnu karakteristiku, ali nekoliko njih se, kao i kompanija Toyota, vodilo do kombinovanog hibridnog razvoja hidrogenskih i elektronskih tehnologija. Ova galerija proizvođača koji stvaraju inovativne hidrogensko/električne tehnologije uključuje kompanije Honda, Hyundai, Kia i Audi.

Uveliko se velike nade polažu u vodonično-kiseoničke gorivne ćelije, koje će uskoro postati sveprisutne u automobilskim pogonima, odnosno njihovim elektromotorima. Vodonik koji je potreban u ovom procesu proizvodi se elektrolizom vode i dovodi se do ćelija, a potreban kiseonik se uzima neposredno iz atmosfere.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group