Stellantis tvrdi da će motori unutrašnjeg sagorevanja ove grupacije trajati do 2050. godine

Kompanija Stellantis očekuje da brojni njeni modeli sa motorima unutrašnjih sagorevanja budu na ulicama do polovine ovog veka, a sa tim na umu, ona traga za načinima da poveća njihovu dugovečnost...

Poptuno novi automobili koje će ova grupacija kreirati u Evropi biće pokretani električnim pogonskim sklopovima, međutim, brojni modeli sa motorima unutrašnjeg sagorevanja koji će takođe biti prodavani od sada do 2029. godine biće na drumovima više od dve decenije, tako da je veoma bitno prolongirati njihov životni vek e-gorivima.

Ovaj proizvođač automobila nedavno je izveo testove sa saudijskim gigantom, kompanijom Aramco, zaključujući da 24 različita motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji se prodaju na starom kontinentu od 2014. godine mogu koristiti e-goriva bez modifikacija. Stellantis veruje da je to u proseku 28 miliona vozila koja se trenutno nalaze na evropskim putevima i da ona mogu funkcionisati na e-gorivu, dodajući da će odbacivanje tradicionalnog goriva smanjiti C02 emisije za 400.000.000 tona između 2025. i 2050. godine.

Dok je trenutna proizvodnja eko goriva i dalje mala, direktor kompanije Aramco, Amer Amer, potvrdio je da ovaj naftni gigant planira da posveti svoju proizvodnju ovoj vrsti goriva već 2025. godine u svojim prvim fabrikama koje se nalaze u Saudijskoj Arabiji i Španiji.

Stellantis je ove godine posvetio čitav jedan poseban program testiranju svojih trenutnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi proverio njihov rad na e-gorivima. Grupacija u okviru ovih testova trenutno analizira emisije izduvnih gasova, snagu motora, pozudanost i izdržljivost, razblaživanje ulja, rezervoar, vodove goriva i filtere postojećih linija agregata u svojoj postavci.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group