Slavni Lamborghini Aventador odlazi u istoriju

Kraj proizvodnog ciklusa Lamborghini Aventador modela se približava, ali, po svemu sudeći, ovaj automobil neće otići bez reči…

Predstavljamo vam Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae, finalnu verziju ovog modela koji postoji duže od decenije, sa V12 motorom. Ovaj novitet je nešto poput kompilacije sa najboljim hitovima, jer sadrži neke od najfinijih osobina svih različitih Aventadora koje smo imali prilike da vidimo u godinama koje su prošle. Kao što je i očekivano, poslednji pozdrav ovom nepatvorenom superautomobilu je najmoćnija varijanta, kreirana do dana današnjeg.

Prigodno nazvan Ultimae – poslednji, u prevodu sa latinskog – ova finalna verzija superautomobila će biti ograničeno izdanje. Lamborghini je najavio da će konstruisati 350 Ultimae Coupea i 250 Roadstera, koji će biti dostupni za kupovinu u čitavom svetu. U svom srcu, Ultimae ima isti 6.5 litarski V12 motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji smo mogli videti u drugim Aventador verzijama.

Ipak, ova jedinica je “masirana” tako da sada izbacuje 769 konjskih snaga, što je za 39 više od Aventador S i 10 više od Aventador SVJ. Da vam ponudimo kontekst: Ultimae ima samo 39 konjskih snaga manje od Sian hibridnog hiperautomobila sa superkapacitatorima koji napajaju električni motor, koji zauzvrat pomaže V12 jedinici.

Lamborghini je uspeo da skine 25 kilograma sa ovog noviteta, koristeći lagane materijale. Sa suvom kilažom od 1550 kilograma, Aventador LP 780-4 Ultiame ima skoro identičan odnos snage i težine kao trkački fokusirani SVJ. Kada se radi o performansama, Ultimae Coupe dostiže 100 kilometara na čas iz mesta za 2.8 sekundi, odnosno 200 na sat za 8.7 sekundi, sa maksimalnom brzinom od 355 kmh.

Ultimae dolazi sa suptilnim vizuelnim promenama kada se radi o estetskim unapređenjima, kako bi se razlikovao od ostatka Aventador čopora. Ovaj model nije dobio masivno zadnje krilo poput SVJ, što znači da je više fokusiran na regularnu vožnju.

Finalni Aventador je dobio novi prednji brank sa obojenim detaljima, koji se takođe mogu videti i na zadnjem difuzoru. U ponudi je 18 standardnih opcija boja, dok je onim nešto ambicioznijim kupcima na raspolaganju 300 nijansi, kroz Ad Personam diviziju brenda.

Aventador Ultimae će svoj fizički debi imati tokom Goodwood Festival of Speed, a kada se radi o ceni, ona kreće od $498,258 za kupe varijantu, odnosno $546,847 za roadster.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group