Slavni 300 SLR Stirlinga Mosa u poslednjoj vožnji pred odlazak u muzej

Kompanija Mercedes-Benz pružila je svom 300 SLR “722” modelu kraljevski tretman tokom čitave godine, pokazujući ga širom sveta i Engleske, kako bi proslavila život čoveka koji ga je vozio u jednoj od svojih najvećih pobeda...

1955. gdone, ser Stirling Mos vozio je ovu mašinu na Mille Miglia trci, kompletrajući je u vremenu malo ispod deset sati, što je rekord koji nikada do sada nije oboren. Kako bi odala čast zaveštanju i životnom delu ovog čoveka, koji nas je nažalost napustio tokom 2020. godine, Mercedes je odlučio da snimi kratki film o poslednjoj počasnoj vožnji ovog automobila, pre nego što se on vrati u Mercedes-Benz muzej.

Ovaj film takođe obeležava i prvi put da je model provozan Londonom, gradom u kome je Mos živeo duže od šezdeset godina, nakon čega završava ispred njegovog doma, gde je njegov sin Eliot bio prisutan kako bi ga video oko 07.22 ujutru, po lokalnom vremenu. Čitav projekat podešen je u čast Mosovog startnog vremena na Mille Miglia trci, koje je takođe postalo i njegov slavni broj na karoseriji.

Film je zapravo ispunjen referencama na istoriju automobila i njegovog vozača, dok je takođe pozirao i pored Stirling Mosovog ličnog 300 SL Gullwing modela, koji je on vozio do Italije kako bi se trkao te pobedničke godine. U snimanju je učestvovao i jedan policijski službenik na motociklu, koji na svom braniku ima nalepnicu: ’Šta ti misliš ko si? Stirling Mos?’, što je referenca na legendarni incident u kome je saobraćajac upitao slavnog trakača upravo ovo pitanje, nakon što ga je zaustavio zbog prilično entuzijastičnog manevra preticanja u Londonu.

Nije samo ovaj automobil proslavljao svoju poslednju vožnju, već takođe i njegov vozač, Gert Štraub, koji radi u Mercedes-Benz Classic Center ustanovi. On je četvrta generacija njegove porodice koja radi u kompaniji Mercedes i vozio je ovaj model svog poslednjeg radnog dana, nakon kog je otišao u zasluženu penziju.

Ovo je bio sasvim prikladan oproštaj za automobil koji je transformisao Stirlinga Mosa iz čuda od deteta u „Gospodina Motorsporta“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group