Sistem automatskog kočenja redukuje štete izazvane sudarima

Više slika

Više slika

Autonomne vozačke tehnologije obećavaju značajno poboljšanje bezbednosti, ali, to ne znači da trenutni sistemi mogu biti zanemareni...

U nedavnom istraživanju, Institut za osiguranje i bezbednost na autoputu, uspeo je da utvrdi koliko je zapravo efikasan sistem za upozorenje na sudar sa prednje strane i automatskim kočenjem. Rezultati su prilično impresivni, pokazavši da ova tehnologija može drastično redukovati broj nesreća koje se događaju svake godine.

Iako je poslednja studija uključila samo određene modele, jasno je zaključila da sistem upozorenja na čeoni sudar i automatskog kočenja u slučaju opasnosti, sprečava oko 43% sudara više kako sa prednje, tako i zadnje strane, od modela koji ne poseduju ovu tehnologiju. Kada se radi o povredama izazvanim prednjim u zadnje delove vozila opremljenih pomenutim sistemom, smanjena su za 64% u poređenju sa rivalima.

Čak i osnovni modeli, opremljeni samo sistemom upozorenja na prednji udar, bez automatskog kočenja, značajno bolje prolaze od vozila bez njega. Sudari prednjim u zadnji deo opali su za 17%, dok su isti sa povredama značajno spušteni za 30%.

Pored redukovanja ukupnog broja incidenata, tehnologija značajno redukuje i broj povreda izazvanih sudarima. Ovo je uglavnom zbog činjenice da vozači dobijaju napredna upozorenja na potencijane sudare i mogu usporiti, pa čak izbeći sudar u potpunosti.

Poslednje istraživanje bazirano je na nekoliko prethodnih studija koje su uključivale modele Acura, Fiat Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru i Volvo. U ovoj posebnoj, sa druge strane, sistem za upozorenje na čeoni slučaj sa automatskim, bezbednostnim kočenjem smanjio je sudare prednjom u zadnju stranu za 50%, dok iste sa povredama za 56%.

Dok automatsko bezbednosno kočenje postaje standard u sve više vozila na tržištu, ovaj sistem daleko je od univerzalnog. Ovo će se međutim promeniti 2022. godine, septembra meseca, kada će dvadeset proizvođača aktivirati tehnologiju kao standard u brojnim vozilima koje prodaju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group