Savršen dokumentarac za svakog pravog obožavaoca automobila

Mnogo toga je do sada rečeno o kompaniji Alpina, jer nakon svega, to je jedan od najvećih nemačkih tjunera svih vremena kada se radi o BMW vozilima...

Alpina možda nije zvanična divizija performansi bavarskog giganta, ali je ova kompanija svakako tokom svoje karijere usko sarađivala sa ovim proizvođačem, sada već preko pedeset dugih godina. YouTube kanal Welt Documentary objavio je svoj projekat koji se bazira na istoriji ovog slavnog nemačkog tjunera/proizvođača.

Zanimljiva priča koja nas vodi od skromnih početaka i osnivanja šezdesetih godina, do unutrašnjih projekata ove kompanije danas, možemo slobodno reći da je učinila da naše poštovanje prema ovom brendu postane još veće nakon odgledanog dokumentarca. On je takođe prava poslastica za svakoga ko je ljubitelj klasičnih BMW i Alpina modela.

Alpina je osnovana 1965. godine u Kaufbojneru, malom nemačkom gradiću nedaleko od sedišta kompanije BMW u Minhenu. Njen osnivač, Burkard Bovensiepen startovao je sa svojim radom u automobilskoj industriji pre nego što je osnovao svoj brend, a kao što možete pretpostaviti njegova matična kompanija bila je BMW. Od tada, nadalje, Alpina i BMW jednostavno postaju nerazdvojni kao nokat i meso.

Kroz ovaj dokumentarac prolazi široka plejada interesantnih automobila i ljudskih bića. Naravno, osnivač kompanije Alpina, Bovensiepen, takođe se pojavljuje kako bi podelio svoje sećanje na same početke svog životnog dela. U njemu je predstavljen i klasični E9, u kome se trkao legendarni Hans Joakim Stak i naravno, on je ponovo ujedinjen sa jednim od svojih automobila, koji su pomogli da njegov put ka zvezdama bude utaban zlatom, tako da je i slavni, sada već pokojni, austrijski sportski vozač prisutan u ovoj priči.

Bilo da ste obožavaoc Alpina i BMW brendova ili niste, ovaj dokumentarac je svakako vredan gledanja za svakoga ko je poštovalac autoindustrije i istorije automobilizma. Za sve one koji vole ove brendove, oni će ih nakon njega svakako voleti još više, dok je za umerene entuzijaste, ovaj dokumentarac pravi čas istorije i šansa da ove kompanije primaknu svojim srcima još više.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group