Saudijska Arabija kreće sa investiranjem kompanije Pagani

Horacio Pagani je 1992.godine pokrenuo svoj istoimeni brend superautomobila, želeći da se nadmeće direktno sa Ferrari i Lamborghini modelima…

Počevši do Zonda C12, Pagani je brzo postao jedno od najpoznatijih imena u industriji, a tokom prethodnih 29 godina, podario nam je veličanstvene egzotike sa V12 jedinica sa Zonda i Huayra imenima. I dok je Zonda konačno završio svoj proizvodni ciklus pre dve godine, Huayra će uskoro takođe dobiti svog naslednika. Kako bi Pagani preživeo i nastavio da se razvija, posebno uzimajući u obzir trend i potrebu elektrifikacije, potrebne su im brojne kapitalne investicije za istraživanje i razvoj. Brend je skoro objavio da je pronašao novog investitora koji će biti više nego srećan da uloži novac u njih.

Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije pristao je da kupi manjinski udeo u Horacio Pagani SpA. Kako Bloomberg javlja, investicija je deo dugotrajnog strateškog partstva, a PIF fondu će doneti 30 % vlasništva. Brend superautomobila je sve do sada bio čisto italijanska kompanija, sa Nikolom Volpijem i Emiliom Petroneom u ulozi manjinskih deoničara. Ipak, porodica Pagani će zadržati svu kontrolu kompanije, čak i nakon potpisivanja ovog ugovora.

Ono što je posebno interesantno, PIF fond već nekoliko godina unazad ulaže u različite automobilske brendove, a posebno one koji se fokusiraju na EV vozila. Pre tri godine, kupili su maleni udeo u Tesla Inc, što je ispraćeno velikom investicijom u Lucid Group Inc, konkurentima kompanije Tesla. Ipak, kako kažu stručnjaci, njihova investicija u kompaniju Pagani može se ispostaviti kao jedino rešenje za njihov opstanak u budućnosti.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group