Saobraćajne kamere krenule sa merenjem nivoa buke u Njujorku

Većina nas saobraćajne kamere povezuje sa ograničenjima brzine i drugim prekršajima, ali šta bi bilo kada bi one mogle i da nas čuju?

Pariz, London i Njujork su prvi gradovi u kojima sada brojne kamere poseduju zvučne sisteme za merenje buke, zadužene za slanje kazni svima koji su se opredelili za glasnije nego dozvoljene izduvne note na svojim automobilima ili motociklima.

Ovi uređaji poseduju mogućnost merenja decibela koje emituje svako vozilo iz nadolazećeg saobraćaja, proveravajući da li se ona nalaze u legalnim ograničenjima. One zatim mogu fotografisati tablice svih nelegalno modifikovanih izduva ili izuzetno glasnih zvučnih sistema, šaljući ih u centralu odakle vlasnicima kreću kazne za prekomernu buku.

Kao što je preneo Associated Press, u Njujorku će svi vozači koji prvi put naprave ovaj prekršaj, biti primorani da plate 800 dolara, dok će svi koji budu ignorisali ročište za treći prekršaj plaćati kazne veće od 2.500 dolara. Naravno, u ovom gradu neće sve kamere posedovati ovu karakteristiku, sa zvaničnicima Velike Jabuke koji ne žele da otkriju tačne lokacije zvučnih senzora iz očiglednih razloga.

Studije su iznele dokaze da glasni zvuci nisu loši samo za naše uši, već mogu uticati na mentalno zdravlje i potencijalno povećati rizike za dobijanje srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska. Zbog toga, Njujork je veoma striktan kada je reč o pravilnicima po pitanju buke, založivši se za stvaranje zdravijeg okruženja za svoje stanovnike.

Kao što smo već naveli, Njujork nije prvi grad koji je pokrenuo kampanju i ugradnju zvučno osetljivih saobraćajnih kamera, jer je slična tehnologija već dostupna na ulicama Londona i Pariza, rezultirajući brojnim kaznama do danas.

Borba protiv buke na gradskim ulicama brojnih velikih gradova širom sveta sve se više zahuktava, sa stanovništvom koje je daleko zahtevnije otkako je imalo priliku da iskusi tišinu lokdauna. Glasni auspusi najverovatnije neće više biti problem u eri elektrifikacije, mada nikada se ne zna, možda se naše društvo susretne sa istim problemima nakon što lažni zvukovi budu generisani putem zvučnika ovih modela.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group