Profitabilno tržište falsifikovanih delova za automobile cveta

Brojna tržišta automobila suočavaju se sa nedostatkom delova, ali upravo zbog toga, tržište falsifikovanih komponenti počelo je da se razvija svemirskom brzinom...

Sudeći prema direktoru Legalnih proizvoda i zaštite intelektualne svojine kompanije Daimler, Florianu Adtu, oko 1,7 miliona krivotvorenih delova konfiskovano je tokom prethodnih par godina i njegov je brend zaslužan za više od 550 racija. Ovo je značajan porast u poređenju sa prethodnom decenijom i ujedno predstavlja prilično iznenenađujući podatak, jer je prema nemačkom brendu dosta racija moralo biti odloženo zbog toga što su brojni sudovi bili privremeno zatvoreni.

Sa pandemijom Korona virusa, onlajn prodaja krivotvorenih delova značajno se povećala, takođe. Kompanija je ovoga bila svesna i u svom procesu prekidanja lanaca lažnih delova za automobile, uklonila je više od 138.000 ovakvih proizvoda sa onlajn platformi. Adt je dodao da je ovo ukupno tri puta veći broj od cifara koje su imali pre pandemije.

Iako gotovo sigurno postoji još falsifikovanih delova na tržištu, Daimler se uglavnom fokusira na proizvodne vezane za bezbednost, kao što su točkovi i kočnice. Ove komponente iako možda deluju legitimno, ali su veoma često lošeg kvaliteta i ne mogu da izađu u susret minimalnim legalnim standardima.

Kompanija je testirala nekoliko ovih proizvoda i pronašla da kočioni diskovi poseduju značajno dužu zaustavnu razdaljinu, kao i to da se vremenom brže troše na stres testovima. Daimler je takođe objavio i fotografije falsifikovanih AMG točkova, koji su završili sa dva napukla kraka tokom testiranja.

Opasnosti falsifikovanih delova su očigledne, ali su oni veoma privlačni kriminalcima, jer, prema izveštajima Unifab trgovinske asocijacije, ovi lažni delovi poseduju daleko veće marže od narkotika. Naravno, najbolji način za njihovo izbegavanje jeste upotreba zdravog razuma i kupovine delova iz ovlašćenih servisa ili kompanija sa reputacijom. Takođe, kupci moraju biti svesni cena koje deluju previše dobro kako bi bile istinite i činjenice da ako je nešto listovano na različitim zvaničnim prodajnim sajtovima, ne mora biti prdavano od strane istih.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group