Originalni Fiat 500 biće predstavljen u muzeju umetnosti

Više slika

Više slika

Muzej moderne umetnosti MoMa, u Njujorku, predstaviće posetiocima javno Fiat 500 F Series model, sa početkom od februara 10. sledeće godine, proslavljajući nastanak jednog od najikoničnijih dizajnerskih poduhvata na svetu...

Voljeni klasik biće predstavljen kao glavna zvezda The Value of Good Design izložbe, koja je kreirana u širokoj kolekciji industrijskih postavki MoMA ustanove u Velikoj Jabuci. Muzej je otkupio svoj lični Fiat 500 prošle godine.

"Model 500 predstavlja ikonu italijanskog stila, koji nikada nije izašao iz mode i tokom decenija dobija sve više na značaju širom sveta, posebno zbog svojih ključnih karakteristika i jake ličnosti", izjavio je Luka Napolitano, direktor EMEA Fiat i Abart brendova. "Od 1957. godine, Fiat 500 je ustaljen kao model koji unosi boju i osmeh u svakodnevni život na drumovima širom planete, postavljajući se kao ambasador Bel Pease, ikona stila i dizajna kreiranog u Italiji."

MoMa je izabrao F Series model za svoj galerijski primerak, jer on predstavlja najpopularniju verziju ikoničnog gradskog klasika. Kreiran između 1965. i 1972. godine, originalni Cinquecento dolazi sa brojnim modernističkim dizajnerskim vrednostima sredine prošlog veka. Kombinacija forme koja prati funkcionalnost, predstavlja mantru za koja je unela kvalitetan dizajn širokim narodnim masama i učinila da maleni Fiat zasluži ikonični status.

Zajedno sa ostalim verzijama prve generacije 500 modela - Sport, S, L i R, Fiat je prodao oko četiri miliona primeraka između 1957. i 1975. godine. Klasični 500 modeli kreirani su od strane dizajnera i inžinjera Dantea Giakosa, koji je takođe bio zadužen za modele kao što su originalni 500 Topolino i 500 Nuova.

Originalni 500 je postao veoma pristupačan automobil za široke mase, a dolazio je sa postavkom motora na zadnjoj strani i iznenađujuće prostranim enterijerom u koji je moglo da se komotno smesti četiri putnika. Ova varijanta dolazila je sa fabričkim sklopivim krovom kao standard, zaduženim za pružanje osećaja luksuza i redukovanja čeličnih elemenata konstrukcije istovremeno, što je dolazilo kao dragoceni komoditet tog vremena.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group