Novi i umobolni rekord Ferrari 250 GTO modela


Jedan Ferrari 250 GTO model bogate istorije upravo je postao najskuplji automobil na svetu ikada, jer je prodat sa startnom cenom od 80 miliona dolara...

Sudeći prema mnogobrojnim izvorima, 250 GTO Series 1, šasijskog broja 4153 GT, prvi put se takmičarski pojavio na 24 Hours Le Mans trci 1963. godine, kada je kao debitant završio kao četvrti. Godinu dana kasnije, uspeo je da osvoji Tour de France i postane prepoznatljiv širom sveta kao jedan od tri ili četiri najuspešnijih GTO modela svih vremena.

Prema navodima svetskih medija, kupac ovog modela je direktor WeatherTech brenda, Dejvid Meknil, koji poseduje ogromnu kolekciju drugih klasičnih modela kompanije Ferrari. Razgovarajući sa novinarima The Daily Expres publikacije, specijalista koji je bio zadužen za ovu aukciju, Džejms Kotingam, komentarisao je kako ovaj 4153 GT dolazi u originalnoj formi i predstavlja jedan od najboljih koje je ikada video.

„Ovo je bez ikakve sumnje jedan od najboljih 250 GTO modela na svetu, po pitanju istorije i originalnosti. Njegov takmičarski period je izvrstan, osvojio je Tour de France, što predstavlja ogroman plus, a bio je četvrti u Le Manu, što je zapravo neverovatan rezultat. Bio je u vlasništvu Ecurie Francorchamps, ujedno jednog od najikoničnijih i najpoznatijih nezavisnih Ferrari timova. Dodatno, nikada nije imao ni jednu veliku nezgodu, što je pravi dokaz njegove originalnosti“, rekao je Kotingam.

Za sada nije poznato šta Meknil namerava da radi sa svojom novom akvizicijom, ali je poznat po izlaganju i trkanju sa njegovim najcenjenijim klasicima. Sudeći prema istoričaru italijanskog brenda, Marselu Mainiju, 250 GTO će se prodavati za oko sto miliona dolara u toku sledećih nekoliko godina.

Da, novac ne može da kupi sreću, ali je svakako bolje plakati u 250 GTO, nego u starom, zarđalom automobilu marke Lada.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group