Nakon 34 godine Senin TG184 odlazi na aukciju

Više slika

Više slika

Ni jedan vozač u istoriji nije osvojio Monaco Grand Prix titulu onoliko puta koliko je to Seni pošlo za rukom...

To niko nije uspeo da dostigne čak ni 18 godina nakon užasne nesreće koja se dogodila. Međutim, jedan od najzapaženijih događaja koji je punio naslovne i strane svetske pisane štampe, jeste trka kada je čuveni vozač zamalo izgubio prvo mesto u automobilu koji vidite u našoj galeriji.

Ovo je Toleman-Hart TG184 model koji je Sena vozio na trci u Monte Karlu, po prvi put 1984. godine. Sva dešavanja u trci bila su, u najmanju ruku, kontraverzna.  

Zbog velikih padavina, mladi Brazilac i tada novajlija u Formula 1 šampionatu približavao se sve više Alanu Prostu, skidajući tri sekunde Francuzu svakim krugom. Ovo je ujedno bila uvertira onoga što će postati jedno od najvećih rivalstava u svetu automobilizma. Tog dana, direktor trke, Džek Ickiks, i sam bivši vozač Formule 1, zaustavio je trku iz bezbednosnih razloga u kompletiranom 31. krugu od ukupno 76, dok je Prost još uvek bio u vođstvu.

Prost je usporio prilikom proslavljanja pre ciljne linije, pružajući Seni lažnu nadu da je pobedio, ali rezultat je već bio podvučen i upisan, tako da je francuski vozač uprkos svemu stao na prvo mesto. Nakon ovog kontraverznog događaja, obe legende su osvajale istu trku nekoliko puta, Prost je slavio impresivnih četiri puta, dok je Sena stao na najviši podijum u rekordnih šest navrata.

Čak i da je ova trka mogla da se nastavi, tada mladi Ajrton možda ne bi stigao do cilja, jer mu je vešanje bilo veoma oštećeno. Bez obzira na ishod, automobil kojim je on upravljao, potpuno je restauriran do svoje stare slave, a sada je potpuno spreman da zasija i to ne po prvi put. Ovoga puta, bolid slavnog Brazilca biće postavljen na auckijskoj prodaji u Monaku, gradu gde se upisao u istoriju pre 34 godine, a najboljem ponuđaču će biti prodat 11.maja od strane aukcijske kuće Bonhams.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group