Milijarder pokušava da preproda svoj neproizvedeni Bugatti Centodieci

Sećate li se neverovatnog Bugatti Centodieci modela koji je oduševio čitav svet, pojavivši se na 2019 Pebble Beach Concours d’Elegance?

Hiperautomobil ograničenog izdanja je drugi najskuplji Bugatti koji je originalno predstavljen sa cenom od osam miliona evra. Jedini model skuplji od njega je La Voiture Noire, koji prema navodima košta neverovatnih 18.5 miliona evra. Bugatti je najavio da će konstruisati samo 10 primeraka Centodieci, a svih deset kupljeno je pre javnog debija, što predstavlja trend u poslednjih deset godina. Ipak, jedan od perspektivnih vlasnika odlučio je da proda svoje mesto na listi čekanja putem Luxury Car Consulting u Francuskoj, verovatno pokušavajući da zaradi pozamašnu sumu novca.

Praksa preprodaje skupocenih i retkih automobila nije nimalo neobična. Štaviše, kolekcionari neretko kupuju poželjne automobile smatrajući ih investicijama, a potom profitiraju od njih nekoliko godina kasnije. Imali smo priliku da vidimo kako ljudi zarađuju na prodaji svojih relativno novih automobila ograničenog izdanja, nudeći ih svima koji nisu dobili priliku da podnesu svoj zahtev u knjizi porudžbina. Ipak, većina brendova ne voli kada njihovi kupci to rade i neretko ih stavljaju na crne liste, zabranjujući im kupovinu u budućnosti.

Ford je otišao jedan korak dalje svojim GT superautomobilom, kada je sve svoje kupce primorao da potpišu ugovor kojim im se zabranjuje prodaja automobila minimum dve godine od dana dostave – a upravo to je Džona Cenu dovelo u nevolju. Ipak, retko možemo videti da neko prodaje svoj superautomobil, a da on još nije ni napustio proizvodnu traku.

Bugatti Centodieci kreiran je kao omaž Bugatti EB110 iz devedesetih godina. Model koristi isti osmolitarski W16 kao i ostatak Chiron postavke, ali je dobio drugačije tjuniranje sa 1.578 konjskih snaga, odnosno 99 više od strandardnog Chirona. Takođe, za 22 kilograma je lakši od regularnog modela, što je postignuto različitim merama za smanjenje kilaže, poput dodavanja laganih brisača i karbonskih stabilizatora.

Bugatti je skoro primećen kako testira Centodieci u Nurburgringu u Nemačkoj, fino ga tjunirajući pre početka dostave koja je planirana za ovu godinu. I dok Luxury Car Consulting ne pominje cenu mesta na listi porudžbina, prema navodima, referentna cifra je 10.500.000 evra. Biće interesantno videti kako Bugatti reaguje na ove vesti i da li će, za sada anonimni kupac, biti zauvek na crnoj listi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group