Michelin startuje proizvodnju guma od recikliranog plastičnog otpada

Michelin je postao partner sa francuskom biohemijskom kompanijom Carbios, kako bi kreirao gume od recikliranih plastičnih proizvoda...

U zvaničnoj izjavi, gigant u polju pneumatika, potvrfio je da uspešno testira plastične reciklažne tehnologije sa brendom Carbios. Ovaj proces se oslanja na enzime koji mogu da depolimerizuju polietiren tereftal, PET, koji se koristi u svakodnevnim plastičnim proizvodima nalik flašama i garderobi od poliestera.

Tokom ovog kompleksnog procesa, dve kompanije omogućile su stvaranje visoko istrajne poliester materijale koji odgovaraju pravljenju guma zahvaljujuće otpornosti na pucanje, snage i termalne stabilnosti.

"Veoma smo ponosni što ćemo biti prvi u industriji koji će proizvesti i testirati reciklirana tehnička vlakna u svojim gumama", izjavio je direktor istraživanja kompanije Michelin, Nikolas Sebot. "Ova ojačanja kreirana su od obojenih flaša i recikliranih materijala putem enzimatske tehnologije naših partnera, brenda Carbios. Ova visokotehnološka ojačanja demonstrirala su njihove mogućnosti da obezbede performanse identične onim iz uljne industrije."

Michelih je postavio ambiciozne ciljeve upotrebe obnovljivih ili recikliranih materijala za 40% svoje proizvvodnje do kraja ove decenije i 100% do polovine ovog veka. Svake godine, 1,6 milijardi automobilskih guma proda se širom sveta, što je oko 800.000 tona PET vlakana godišnje.

"Tokom 2019. godine, kompanija Carbios predstavila je prvu PET ambalažu sa 100% čistom tereftalinskom kiselinom, rPTA,  kreiranu od enzimatski recikliranog PET otpada", izjavio je šef naučnog odeljenja brenda, Alan Marti. "Danas, sa kompanijom Michelin demonstriramo sve mogućnosti našeg procesa stvorenog radi razgrandnje plastičnog otpada i recikliranja PET ambalaže, ali i to da je ona nakon njega potpuno pogodna stvaranju visokotehnoloških vlakana, nalik onim koja su potrebna za stvaranje Michelin guma."

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group