Mercedes koristi svoj F1 program radi preuzimanja trona u segmentu EV modela

Prelazak automobilske industrije na elektrifikaciju dovodi do toga da efikasnost predstavlja osnov oko kog svaki brend na planeti želi da gradi svoju budućnost...

Za kompaniju Mercedes, popravljanje efikasnosti u budućim električnim proizvodima postaće daleko lakše zahvaljujući saradnji sa njenim Formula 1 timom, što ujedno predstavlja prednost kojoj njeni glavni rivali, kompanija Tesla i Volskwagen, jednostavno ne mogu dorasti.

Direktor naprednih tehnologija Mercedes AMG High Performance Powertrains (HPP) odeljenja, Adam Alsop, izjavio je za Rojters da se seća gde je bio kada je poziv stigao. Prema njegovim rečima, bio je to avgustovski dan 2020. godine kada je direktor stajao u bivšoj štali za krave na ostrvu Vajt. Izazov koji je pred njega postavljen bilo je kreiranje električnih vozila koja mogu preći hiljadu kilometara sa jednim punjenjem, što je za rezultat imalo stvaranje EQXX koncepta.

Zbog čega je F1 tim angažovan za ovakav posao? Prvenstveno zbog toga što za razliku od timova koji rade isključivo na regularnim automobilima, Formula 1 timovi odlaze u ekstreme kada se radi o efikasnosti, shodno tome, njima nije potrebno isto vreme kako bi stigli do rešenja za razliku od regularnih razvojnih timova.  

Sudeći prema Markusu Šaferu, glavnom tehnološkom direktoru kompanije Mercedes, primena onoga što je naučeno od strane F1 tima smanjila je troškove razvoja novi hvozila, vreme od njihovog začeća do masovne proizvodnje, sa uobičajenih 58, na do sada najnižih 40 meseci. Međutim, ovo nije jedina prednost koju Mercedes poseduje od svog F1 programa.  

F1 timovi takođe poseduju tendenciju da izvuku svaki i najmanji procenat efikasnosti koji mogu iz svojih mehaničkih bravura. Ovo uključuje potragu za svakim izgubljenim vatom, da li zbog mehaničke neefikasnosti u okviru komponenti ili loše aerodinamike. Upravo ova ekspertiza zaslužna je za EQXX, koji je na kraju uspeo da pruži prelazni opseg veći od 1.200 kilometara između dva punjenja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group