Mehaničari uskoro neće moći bez diplome iz informatike

Više slika

Više slika

To da automobili postaju sve napredniji iz dana u dan, ne predstavlja nikakvu tajnu...

Čak i ako na nekoliko momenata zaboravimo na autonomne automobile, jedan pogled na motor modernih modela otrkiva činjenicu koliko oni zapravo mogu biti kompleksni. Sudeći prema određenim istraživanjima, osposobljavanje mehaničara za rad na računarima predstavlja projekat u sred revolucije, nastale zbog toga što savremeni automobili postaju sveobuhvatno kompjuterizovaniji.

Zvaničnici Automoto tehnološkog programa, nastalog na Waubonsee Community koledžu, tvrde da su dobri stari dani automobilske industrije prošli. „Ljudi ulaze i izlaze iz našeg programa, posebno zbog toga što iskusniji mehaničari starog kova nisu preterano vični promenama“, izjavio je Džejms Amitaž, profesor i direktor projekta usavršavanje stručnjaka u polju mehanike. „Automobili današnjice uglavnom se oslanjaju na kompjutere, a mi ovde pokušavamo da premostimo praznine i uklonimo prepreke svim ljdima koji su u mehaničarskom poslu, kako bi dalje mogli bez problema da nastave sa svojim radom.“

„Manji deo naših polaznika predstavlja entuzijaste koji nisu imali formalni trening, a naučili su da popravljaju automobile na svojim greškama, iz velike ljubavi prema mehanici i radu na ličnim vozilima. Na nesreću, kako modeli postaju tehnološki napredniji, njihovo popravljanje postaje teže, zbog čega osnovna pozicija tehničara zahteva posedovanje specijalnih sertifikata“, dodao je profesor.

Definitivno nije lako biti automehaničar u industriji tokom prethodnih nekoliko tehnoloških revolucija, posebno zbog toga što sve više naprednih linija donosi potrebu za poznavanjem tehničke dijagnostike kompjuterski vezanih problema, što sam posao čini izuzetno komplikovanijim. Kako automobili budu nastavljali da se razvijaju u ovom pravcu, možemo očekivati nestanak tradicionalnih mehaničara, koji će svoje mesto ustupiti sertifikovanim tehničarima specijalizovanim i u polju kompjuterskih tehnologija.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group