McLaren objašnjava zašto je Senna dobio ime po legendardnom vozaču

Više slika

Više slika

McLaren još uvek nije potpuno razjasnio pitanje imena svojih automobila...

Kada je startovala sa erom svojih modernih MP4-12C modela, pretočenih u mnogobrojne F1 trkačke verzije, britanska kompanija se potom prebacila na trocifrene brojeve, koji su indicirali konjažu modela, ali i slova, kao što je slučaj sa automobilima 650S, 570S/GT i 720S. Međutim, šlag na torti opsega nazvan je P1, dok poslednji hiperautomobil poseduje ime jednog od ljudi koji nikada neće biti zaboravljeni u svetu sportskog automobilizma.

Kada smo prvi put čuli da McLaren namerava da nazove svoje ulično legalno oružije sa 798 ks po jednom od najikoničnijih vozača trka, mi smo bili pomalo zbunjeni. Ova odluka nije imala previše smisla iz mnogo razloga i sve je zvučalo kao da kompanija iz Vokinga jednostavno želi da pobere lovorike na osnovu Ajrtonovog zaveštanja.

Izgleda da nismo jedini koji su bili pomalo skeptični sa ovom odlukom, pošto je McLaren napravio video kako bi na pravi načn objasnio zašto novi hiperautomobil kompanije nosi ime legendardnog Sene, zajedno sa nekoliko ličnosti koje nam pružaju pravi opis svega što sada stoji iza ovog imena.

„Njegove vrednosti, vožnja i odlučnost, njegova težnja ka izuzetnosti, uticali su ne samo na njegov život, već i na način na koji mi stvaramo automobile u kompaniji McLaren“, izjavio je glavni direktor inženjeringa, Den Peri-Vilijams.

„Postoje poznati zapisi kada on izgovara da kada mislite da ste uradili sve što je u vašoj moći, možete dostići još koji stepenik više, otići korak dalje“, dodao je. „Ovo ujedno možemo staviti kao slogan iza našeg pristupa prilikom izrade ovog automobila, pomerajući granice koje su bile netaknute ranije.“

Ne slažu se baš svi sa tim da dizajn novog Senna modela odaje poštu ikoni F1 šampionata, ali ovaj brend svakako poseduje dobar razlog za to. Nakon odgledanog videa koji sledi, možda ćete i vi uspeti da razumete razloge koji se kriju iza ove odluke, ali kada razmotrimo stvari u realnom svetlu, McLaren je mogao ovaj model da nazove bilo kako, jer ništa ne bi promenilo savršenstvo koje predstavlja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group