Manualni menjači nemaju smisla ali M divizija će ih ipak zadržati

Više slika

Više slika

Kompanija BMW startovala je ovu godinu predstavljanjem asortimana različitih modela, koji će od sada dolaziti sa automatskim osmostepenim menjačima kao standard...

Na svu sreću, ne deluje da će BMW M divizija ispratiti ovaj trend. Razgovarajući sa nemačkim medijima, predsednik M odeljenja bavarskog brenda, Frank van Meel, izjavio je da manualni menjači nisu više racionalan izbor zbog svog sporijeg prenosa i daleko veće potrošnje ulja u poređenju sa automatskim blizancima. Kao rezultat svega, mehaničke transmisije nemaju više smisla.

Uprkos ovim veoma neočekivanim izjavama, van Meel je rekao i to, da većina kupaca ne dovodi u pitanje sve loše stvari vezane za manualne menjače i jednostavno ih želi u svojim automobilima. Kako je direktor objasnio, "kupci glasaju svojim novčanicima za ovakve modele prenosa", tako da malo šta više tu ima da se doda.

Pružajući podršku, BMW ne planira da se otarasi manualnih menjača u svojim modelima narednih nekoliko godina makar, a neke od linija koje će ih zadržati jesu M2, M3 i M4. Međutim, van Meel je ostavio opcije otvorenim i promene su moguće u budućnosti, naglasivši da sve zavisi od trenda i toga da li će se on nastviti. Ukoliko zahtevi opadnu, manualni menjači mogu otići u zaborav, ali to trenutno nije slučaj.

Na nesreću, ovaj sat već otkucava, dok je van Mel naglasio da manualnim transmisijama sledi prirodan kraj, posebno onda kada autonomni modeli postanu glavna stavka. Brojne kompanije rade na potpuno autonomnim tehnologijama, ali zvanični modeli su i dalje daleko. Čak i kada stignu, teško da će pružiti sve pravim ljubiteljima vožnje, tako da igra nikako nije završena.

Iako BMW M deluje potpuno spreman da zadrži manualne menjače, veoma je moguće da će M automobili uskoro biti nuđeni jedino sa svepopularnijim automaticima. Obe linije, X3 M i X4 M, postale su automatizovane, a priključiće se ostalim modelima kao što su X5 M i X6 M.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group