Legendarni dizajner bira najbolja tri BMW automobila svih vremena

BMW je renomirani premijum brend u industriji automobila, međutim, u poslednje vreme bavarski proizvođač trpi brojne kritike zbog svog dizajnerskog pravca...

Bilo kako bilo, ovaj nemački brend svetu je dao neke od najboljih i najneverovatnijih automobila u istoriji, dok niko nije kompetentniji da o tome govori i izabere najbolja tri svih vremena, od automobilskog dizajnera Frenka Stivensona.

Pre nego što se skrasio kao jutjuber, Frenk Stivenson je uživao u svojoj karijeri dizajnera brendova kao što su Ford, BMW, MINI, Ferrari, Maserati, Fiat i McLaren, igrajući veoma važne uloge u evoluciji dizajnerskog jezika ovih brendova i velikog broja drugih proizvođača na svetu.

Dok je radio za BMW, Stivenson je bio uključen u dizajniranje prve generacije X5 (E53) automobila, pivot modela bavarskog brenda, koji je ujedno predstavljao i njegov prvi SUV ikada. On je ujedno i glavni kritičar trentutnog dizajnerskog pravca kompanije, posebno po pitanju 4-Series (G22/G23/G24) modela. U jednom od njegovih starijih snimaka, Stivenson je otvoreno kritikovao velike prednje maske i odstupanje od tradicionalnih vrednosti ovog brenda.

U ovom kontekstu, on je pravi čovek koji nas može provesti kroz ključne vrednosti BWM dizajna i upravo je zbog toga njegov poslednji video koji vam predstvljamo uključio njegova tri omiljena BMW modela svih vremena. Sudeći prema Stivensonu, BMW se zasniva na atletskoj eleganciji, vizuelnoj prosvetljenosti i dinamičnim proprocijama.

Izabrati najlepše dizajniran BMW svih vremena svakako nije lak posao, ali Stivenson je izdvojio sledeće modele: BMW M1 (1978-1981) srednjeg motora, dizajniran od strane Đorđeto Đurđiara, BMW E9 (1968-1975) koji liči na ajkulu i za čiji je dizajn bio zadužen Vilhem Hofmajster i BMW 507 (1956-1960) otvorenog krova, za čiji izgled možemo zahvaliti Albrehtu von Gercu, a ovo su ujedno i tri imena koja predstavljaju najbolje od najboljih autoindustrije.

Ne znamo da li se slažete sa Stivensonovim izborom, ali on definitivno nije pogrešio ni u jednoj stavki. Ovaj elitni dizajer je otišao i korak dalje, dodajući 2002 Tii (1972-1974), 3-Series E46 (1997-2006) i 5-Series F10 (2009-2017) modele kao počasne linije vredne pomena.

U videu koji sledi Stivenson objašnjava dizajnersku nadmoć izabranih BMW modela i ukoliko želite, na njegovom kanalu možete videti slične snimke na kojima bira najbolje dizajnirane Ferrari i Alfa Romeo modele takođe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group