Kruzov 928 postao je najskuplji model svoje linije

Ukoliko ste iole upućeni u tržište kolekcionarskih automobila, verovatno ste svesni da su cene vintage Porsche modela skočile u nebesa tokom proteklih petnaest godina, posebno u slučaju 911 modela…

Jedini klasični Porsche koji i dalje možete pronaći po relativno pristupačnijoj cifri je 928. Naletećete na pristojne primerke 928ice koji se mogu kupiti za 20.000 dolara, što ga čini jednim od automobila sa najboljim odnosom vrednosti i novca koje potpisuje čuveni nemački brend. Ipak, Barrett-Jackson aukcija održana u Hjustonu, prodala je 1979 Porsche 928 po neverovatnoj ceni od 1.98 miliona dolara. Naravno, ta cifra je dostignuta sa vrlo dobrim razlogom – prema navodima, u pitanju je automobil koji je Tom Kruz vozio u filmskom ostvarenju iz 1983.godine, Risky Business.

Prema zvaničnom opisu, ukupno tri 928 modela u voznom stanju korišćena su prilikom snimanja ovog filma, dok je jedan od njih zaronio u jezero Mičigen. Skoro prodati 928 model ima šasijski broj 9289201213 i jedini je preživeli primerak iz pomenutog filma. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da su se pojedini članovi glumačke postave, uključujući Džoa Pantolijana, Bronsona Pinčoa i Kurtisa Armstronga potpisali na ovaj automobil.

Porsche je prodat nakon što je snimanje filma kompletirano i bio je u “skrivanju” sve do 2000.godine. Luis Džonsen ga je pronašao i usput snimao svoju potragu u okviru dokumentarca “The Quest for the RB928”. Zvanični opis takođe naglašava da je Tom Kruz naučio da vozi automobil sa manuelnim menjačem baš u ovom modelu.

Porsche 928 je debitovao 1978.godine, a njegov proizvodni ciklus trajao je sve do 1995. Luksuzni Grand Tourer bio je prvi Porsche model koga je pokretao V8 motor i prvi kupe sa motorom smeštenim napred. Takođe, on je trebalo da bude zamena za ikonični 911 slavnog brenda. Automobil iz filma opremljen je 4.5 litarskim V8 motorom koji proizvodi 219 konja, a sva snaga šalje se prema zadnjim točkovima uz pomoć petostepene manuelne transmisije. Sa cenom od 1.98 miliona dolara, ovo nije samo najskuplji automobil prodat preko Barrett-Jackson hjustonske aukcije, već je postavio i novi svetski rekord kao najskuplji model svoje vrste.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group