Kompanija Volvo prekida proizvodnju svojih dizel modela

Kompanija Volvo pozdraviće se sa svojim dizel agregatima, dok će svi njeni preostali dizel modeli u potpunosti nestati iz proizvodnje početkom sledeće godine...

Švedski proizvođač najavio je ovo tokom poslednje Klimatske nedelje u Njujorku, isprativši čitav potez izjavom: „Za nekoliko meseci od sada, biće kreiran poslednji Volvo automobil sa dizel pogonom, što nas čini jednim od prvih koji su učinili ovaj korak“.

Volvo naglašava da su promena tržišnih zahteva, oštre regulatorne norme emisija izduvnih gasova i kompanijski fokus na elektrifikaciji glavni razlozi iza odluke da se prekine proizvodnja automobila sa dizel agregatima. Iako dizel motori ispuštaju manje CO2 u poređenju sa benzicima, oni emituju više azotnih oksida, koji imaju negativan uticaj na kvalitet vazduha.

Poslednji dvolitarski turbodizel četvorocilindrični agregati rangirani su negde između 148 i 232 ks u zavisnosti od varijante (D3, D4, D5) u kojoj dolaze. Dizel motori su dostupni sa jednim ili dva turbo punjača i čak mogu dobiti srednju hibridnu tehnologiju koja povećava njihove ekološke akreditive.

Kompanija Volvo priznaje da su dizelaši nekada bili njena uzdanica u Evropi, ali su oni sada zamenjeni električnim ili priključno hibridnim jedinicama. Kako Rojters prenosi, dizelom pokretani Volvo modeli prestali su da čine većinu 2019. godine, a sudeći prema izveštajima oni su činili svega 8,9% od ukupne globalne prodaje brenda 2022. godine.

Pprema nedavnim podacima o prodaji, elektrifikovani modeli čine 33% ukupnih prodatih jedinica kompanije širom sveta, dok su preostalih 67% modeli sa motorima unutrašnjeg sagorevanja. U globalu, udeo automobila pokretanih dizel agregatima na evropskom tržištu pao je na 14,1% zaključno sa julom ove godine, što je pad veći od 50% u poređenju sa 2015. godinom.

Volvo je naglasio da će postati potpuno električni brend do 2030. i da cilja ka karbonskoj neutralnosti do 2040. godine. Prošle godine, kompanija je prekinula razvoj svojih novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dizel i benzinaca, potvrđujući samo svoje ciljeve ka potpunoj elektrifikaciji svoje proizvodnje.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group