Japanska Toyota razbila sve rekorde prodaje zbog izvoza prošle godine

Kompanija Toyota je proizvođač sa najboljom prodajom prošle godine, koji se u potpunosti izvukao iz haosa nastalog zbog pandemije i nedostatka poluprovodnika, dostigavši gotovo 10,5 miliona vozila između januara i decembra...

Ova cifra je dobijena sa uračunavanjem Daihatsu i Hino podbrendova, tako da je ovaj proizvođač uspeo da proda ukupno 10.438.024 vozila, što je dva miliona jedinica ispred Volkswagen Group uspeha, koji je svoju prodaju za prošlu godinu nešto ranije ovog meseca prijavio na 8,3 miliona vozila.

Iako je globalna prodaja zapravo popravljena za 5% na 10,6 miliona, ukupna prodaja kompanije Toyota za prošlu godinu zabeležila je pad od 0,1% u poređenju sa ciframa iz 2021. godine i prodaja u Japanu pala je za 9,6% na ukupno 1,9 miliona. Međutim, ovo potencijalno razočarenje je u potpunosti zanemareno zbog jakog izvoza koji je porastao za 2,3% na ogromnih 8,58 miliona.

Kompanija Toyota tvrdi da je jaka potražnja u Aziji i Evropi najverovatnije dovela do toga da performanse i dostignuća iz 2021. godine potpuno zasene sve uspehe uprkos borbi sa problemima u okviru nabavke koja je bila u haosu tokom prethodne dve. Ovi problemi su bili prisutni i ograničavajući faktor u prodaji decembra 2022. godine, što je proizvođača navelo da čitavu situaciju navede kao ’i dalje veoma komplikovanu’.

Međutim, japanski brend očekuje da sva ometanja u nabavci nestanu polovinom ove godine i Toyota se nada da će uspeti da prevaziđe cifru od 10,6 miliona proizvedenih automobila iz prošle godine, ukoliko naravno ne bude nekih novih nesrećnih okolnosti koje mogu prekinuti lanac nabavke.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group