Kompanija Silk-FAW odustaje od Italije i svoju proizvodnju bazira u Kini

Silk-FAW je odustao od svojih planova za izgradnju proizvodnog pogona u Italiji, tako da će sada najverovatnije proizvodnju vozila eksluzivno prebaciti u Kinu...

Kompanija koja je nastala od spajanjem inžinjerskog i dizajnerskog brenda Silk EV i kineskog proizvođača automobila FAW, prvobitno je postigla dogovor sa lokalnim vlastima Emilija Romanja regiona tokom 2021. godine po pitanju izgradnje fabrike i istraživačkog centra za superautomobile visokih performansi.

Međutim, Silk-FAW je nedavno poslao pismo vlastima ove regije informišući ih o svojim namerama da se povuku iz ovog poslovnog poteza. Iako kompanija nije odogovorila zbog čega je se odlučila na ovakav potez, region Emilija Romanja je objavio dokumentovanu odluku kompanije.

Kako je objavljeno, italijanski istražni organi su držali Silk-FAW pod istragom i prošle nedelje, poreska policija je posetila kancelarije italijanske Agencije za razvoj Invitalia. Ova agencija poseduje dokumente prijave podnešene od strane Silk-FAW kompanije, koja zahteva 38 miliona evra u okviru javnih fondova kako bi svoju fabriku izgradila u Italiji.

Budućnost ovog planiranog proizvodnog pogona pod znakom je pitanja već neko vreme, dok je direktor ekonomskog regionalnog razvoja Emilija Romanja regiona, Vićenco Kola, izjavio za Rojters kako je u julu prošle godine lokalna uprava bila zabrinuta, napominjući da finansijski tokovi Silk-FAW kompanije nisu dorasli uspostavljanju ovakvog pogona.

Silk-FAW je odmah odgovorio na ovakve ’zabrinutosti’ otkrivajući da nastavlja sa svojim planovima, naglašavajući kako namerava da finalizira kupovinu zemljišta za fabriku prošlog avgusta, međutim, kako je Rojters naveo, ova akvizicija se nikada nije dogodila.

Za sada je potpuno nejasno zbog čega je kompanija napustila svoje italijanske planove i da li će ovaj potez uticati na već uspostavljen plan kreiranja vozila u Kini pod Hongqi brendom. Kompanija je u svom kineskom angažmanu isplanirala prooizvodnju modela Hongqi H9 modela, koji će posedovati moćni V8 agregat u saradnji sa tri električna motora, radi zajedničke izlazne snage od ogromnih 1.400 ks.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group