Klasik koji je promenio tok istorije superautomobila

Kompanija Lamborghini predstavila je četvorodelni serijal snimaka nastalih u čast pedesete godišnjice prvog Countach koncept automobila...

Na početku ovog istorijskog putovanja, Marselo Gandini, dizajner iza legendarnog superautomobila, imao je čast da otvori priču o svom modelu. Automobil je prvi put naručen od strane Feručio Lambordžinija tokom leta 1970. godine, kada je dizajner dobio zadatak da isporuči revolucionarni model koji je nastao nakon slavne Miura linije. Sudeći prema Gandiniju, ovaj dizajn je bio inspirisan sletanjem na mesec, koje se dogodilo godinu dana ranije.

"Što se mene tiče, ovaj projekat je promenio stavove prema pitanjima kreiranja nečega novog, nečega drugačijeg, bez ponavljanja istih starih stilova iz godine u godinu", izjavio je dizajner u ovom videu.

Zaista, prave i oštre linije Countach modela napuštaju oble obrise automobila koji su dominirali dizajnerskim prvcima šezdesetih godina. "Generalno, svi koji žele da ostave mali trag iza sebe, moraju uneti svoj lični ostvrt u sve što rade", objasnio je. "Bilo da taj rad kasnije bude prepoznat ili ne, sve ostaje na sreći, šansama i recimo, uslovima trenutnih okolnosti."

Međutim, ova revolucionarna mašina nije zasnovana samo na stilskom aspektu. Pojedini najprepoznatljiviji dizejnerski elementi, nalik makaze vratima, zapravo su izabrani kako bi automobil učinili nešto širim i olakšali vozaču i suvozaču izlaženje i ulaženje u enterijer putničke kabine. Kada je Lamborghini predstavio Countach model, Gandini je želeo da ga doveze lično na Geneva Motor sajam automobila, jer je hteo da ga ljudima predstavi u pokretu.

Kako je dizajner objasnio: "Kada automobil stoji, on predstavlja statičnu sliku, on je fotografija, ali čim se pokrene, čak i vožen sporo, on postaje hologramska slika, u kojoj kao da možete videti skrivene i vidne detalje istovremeno, zbog toga što pokret čini da oko i mozak značajno drugačije obrađuju kadrove svakog momenta. Ovo ujedno dodaje i transformaciju automobila u nešto daleko kompleksije, čak i onda kada zapravo ne možete videti sve. Pokret čini ovo malo čudo mogućim."

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group