Klasični Porsche Spyder za rekordnih 5 miliona dolara

Više slika

Više slika

Deluje kao da modeli kompanije Porsche postaju sve skuplji tokom godina, a ukoliko se i vama tako čini, znajte da ste u pravu...

Ovo je potpuno tačno, kako za nove, tako i stare linije ovog proizvođača. Zapravo, klsični Porsche koji vidite u našoj galeriji nedavno je postavio novi svetski rekord.

Vozilo o kome je reč jeste 1958 Porsche 550A Spyder, koji pored svih pobeda u svojoj klasi na Reims stazi u Francuskoj, Zandvoort u Holandiji i Nirnburgring u Nemačkoj, takođe poseduje i titulu drugog u seriji na trci 24 LeMans, sa petim ukupnim rezultatom.

Ovi trijumfi su došli uprkos malom četvorocilindričnom motoru zapremine 1,5 litara, sa svega 110 ks. Ferrari 250 TestaRossa koji je osvojio French 24-hour trku te godine, posedovao je V12 motor duplo veće zapremine i gotovo tri puta više snage.

Nemački proizvođač automobila kreirao je svega 40 jedinica ovog ubice divova, ostavljajući ih itekako popularnim i traženim nakon svih ovih godina, od strane kolekcionara i obožavalaca brenda. Sa toliko mnogo istorije iza sebe, ovaj primerak je postavio novi svetski rekord za sve 550A automobile ikada kreirane kada je pre nekoliko dana prodat za 5,17 miliona dolara, na aukciji održanoj u Skotsdejlu i u okviru događaja organizovanog u režiji kuće Bonhams, prošlog vikenda. Rivalska kuća Gooding & Company prodala je još jedan primerak 550 Spyder automobila na ostrvu Amelija tokom 2016. godine za oko pet miliona.

Ovo su veoma velike cifre čak i za kompaniju Porsche, koja je poznata po velikim prodajama Group 6 i Group C prototipova, koji su doneli i po nekoliko miliona, ili čak desetina miliona, tokom retkih događaja kada su se našli na nekoj aukciji.

Međutim, ovaj 550A predstavlja maksimum linije, ali i kompanije Bonhams tokom ove godine, kada se pridružio modelu Ferrari Daytona Spider, prodatom za 2,64 miliona, ali F40 i Mercedes 300SL Roadster automobilima takođe, koji su dobili novog vlasnika za 1.512.500 $. Sveukupno, aukcijska kuća ostvarila je maksimalni profit od 25 miliona dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group