Kineski izvoz automobila preuzima prvo mesto u svetu

Porast prodaje električnih vozila, kao i mogućnost da nastavi saradnju sa Rusijom, pomogla je Kini da postane najveći izvoznik novih vozila u prvom kvartalu 2023. godine i time pretekne Japan, oduzimajući mu titulu...

Uprkos tome što je izgubio prvo mesto, izvoz iz Japana porastao je za 6% u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine. Međutim, kineski proizvođači su svoje isporuke izvan zemlje povećali za 58% u prva tri meseca ove godine u poređenju sa prošlom.

Kinesko udruženje automobilskih proizvođača prenelo je da je ova nacija uspela da izveze 1,07 miliona vozila između januara i marta meseca ove godine. Tokom istog perioda, ostrvska i komšijska zemlja izvezla je 950.000 vozila u svet.

Najzaslužniji faktor za ovaj porast jeste mogućnost proizvođača iz Kine da prodaju automobile u Rusiji, dok su se Japanci nažalost priključili ostalim zemljama u političkom izopštavanju ruskog tržišta, predvođeni sa SAD nakon početka rata sa Ukrajinom. Kina ovo naravno nije uradila i ona je nastavila da snabdeva rusko tržište sa oko 140.000 vozila u prvom kvartalu ove godine.

Ekspertiza u polju električnih vozila ove zemlje pomogla je takođe prilikom izvoza, dok se transport električnih modela iz Kine gotovo udvostručio u poređenju sa prošlom godinom i sada iznosi 380.000 jedinica. Kao rezultat ovoga, kineski proizvođači su zabeležili porast ukupnog izvoza od gotovo 40%.

I dok kineska politika ohrabruje autoindustriju da investira na veliko u električna vozuila, japanski proizvođači su prilično spori po pitanju razvoja ovih tehnologija, što je samo dodatno oslabilo uticaj poslednjepomenute zemlje na južnoazijskim tržištima.

Iako su kineska najveća izvozna tržišta Belgija i Australija, njeno treće zlatno tržište predstavlja Tajland. Japanski proizvođači tradicionalno dominiraju jugoistočnom Azijom, ali kineski električni automobili definitivno mogu pomoći da se izgradi veliki tržišni udeo u ovom regionu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group