Kako očistiti kožna sedišta u automobilu?

Više slika

Više slika

Automobili sa kožnim sedištima, za mnoge ljubitelje četvorotočkaša predstavljaju pitanje staleža i ostvarenje snova…

Posebno ukoliko su sedišta obložena pravom, kvalitetnom kožom, koja vremenom postaje samo bolja i lepša. Ipak, koliko god kožna sedišta bila privlačna i opijala nas svojim prirodnim mirisima, za mnoge, ona su jako komplikovana za održavanje i čišćenje. Iz straha da ne naprave veću štetu nego korist, mnogi ljudi se odlučuju da svoja kožna sedišta, onda kada su zaprljana, “preobuku” u tekstilno odelo, što je samo po sebi veliki greh. Drugi ih pak, uopšte ne održavaju i samim tim, proces eventualnog čišćenja čine samo još težim, onda kada do njega konačno dođe.

Ovog puta, predstavljamo vam savete pravih stručnjaka, uz pomoć kojih ćete vrlo lako moći sami da očistite svoja kožna sedišta i održavate ih na duže staze, štiteći ih od pucanja, promene boje i starenja. Postoji više načina za čišćenje sedišta, kao i veći broj sredstava, alata i tehnika za njihovo održavanje, uz održavanje ostatka enterijera koji je obložen kožom.

Održavanje pre svega

Verovatno ste se tokom života više puta vozili u automobilima sa kožnim sedištima koja su ispucala i deluju neuredno, jeftino i kao nešto što nikako ne želite da doživite. Ispucala koža je posledica izostanka održavanja sedišta, a ne starosti automobila ili kvaliteta kože, kako biste na prvu loptu verovatno pomislili.

Imitacija kože ili koža slabijeg kvaliteta dosta su podložnije oštećenjima, koliko god da ih čuvate i negujete, ali je u svakom slučaju daleko bolje da ih održavate nego da ih prepustite same sebi. Do pucanja kože dovodi činjenica da se ona isušila, pa se tako to može sprečiti korišćenjem sredstava koja održavaju elastičnost. Baš kao što mažete kožu svog tela, posebno tokom leta i zime kada vremenske prilike dovode do njenog sušenja i pucanja, isto tako bi trebalo da tretirate kožne delove u svom automobilu. Moramo naglasiti da kožna automobilska sedišta ne bi trebalo da održavate kremama za ruke, već sredstvima koja su baš za to proizvedena i određena.

Čišćenje sedišta

Za razliku od sedišta koja su presvučena nekom vrstom tkanine ili materijala, kožna sedišta se ne mogu dubinski prati kako bi se iz njih izvadile sve fleke i sva nečistoća – za njih se moraju koristiti posebna sredstva, koja postoje u različitim cenovnim rangovima, ali kako to obično biva, ona koja su kvalitetnija, obično su i skuplja.

Pored toga, investiranjem u kvalitetno sredstvo za održavanje i zaštitu kože spašavate sebe brojnih problema, posebno ukoliko se pridržavate aspekta redovnog održavanja, koji smo prethodno pomenuli.

Istine i zablude

Brojni vlasnici automobila sa kožnim sedištima su ubeđeni da ona treba da sijaju kada su skroz čista i negovana, što nikako nije istina (osim ukoliko niste odabrali specijalnu vrstu kože sa sjajem, ali to se ne sreće tako često). Kada su čista, kožna sedišta imaju mat izgled – zapravo, sjaj predstavlja masnoću i različite nečistoće kojih želite da se otarasite.

Da li se sedišta moraju vaditi svaki put?

Kada su vam sedišta lako dostupna sa svih strana, sam proces čišćenja je daleko jednostavniji i brži, međutim, to nikako nije obavezna stavka u ovoj priči. Ukoliko vam je teško ili komplikovano da izvadite i vratite sedište, ili nemate gde da ga očistite kada je izvađeno, slobodno to možete raditi dok je ono još u automobilu.

Vaša sedišta morate vaditi samo ukoliko su ona okružena različitim komponentama elektronike, koje bi mogle biti oštećene ukoliko se ovlaže.

Proces čišćenja

Kada čistite svoja kožna sedišta, izbegavajte upotrebu vode, osim u formi vlažne mikrofiber krpe. Suva krpa vam neće biti od pomoći, posebno ukoliko morate da pritiskate i trljate kao ludi da biste uklonili prašinu, mrvice ili druge nečistoće. Suva krpa, u kombinaciji sa pritiskom i trenjem, ostavlja mikrooštećenja na koži sedišta, koja možda neće biti odmah vidljiva, ali će se pokazati nakon izvesnog vremena.

Neophodni alati:

  • Mikrofiber krpe – gledajte da imate uz sebe nekoliko mikrofiber krpa, kako ne biste morali da ispirate i perete jednu te istu tokom čišćenja, posebno ukoliko su vaša sedišta dosta prljava
  • Mekane četke – četke se koriste za suvo i vlažno čišćenje, tačnije, jednom ćete iščetkati prljavštinu sa teže dostupnih mesta, dok ćete drugu upotrebljavati uz odabrano sredstvo za čišćenje. Ukoliko imate usisivač koji može doći do svih delova sedišta, možete sve odraditi jednom četkom
  • Sredstvo za čišćenje kože
  • Sredstvo za negu i zaštitu kože nakon čišćenja ukoliko niste kupili kombinovano

Proces čišćenja

Ukoliko koristite usisivač za uklanjanje nečistoće sa teško dostupnih mesta, poput spoja sedišta i naslona, preklopa, nabora, slojeva, šavova i slično, radite to pažljivo jer plastičnim nastavkom kožete izgrebati kožu.

Ceo proces čišćenja bi trebalo da izgleda ovako:

  1. Uklonite prašinu i nečistoće iz teško dostupnih mesta, koristeći četku ili usisivač.
  2. Nanesite sredstvo za čišćenje na jedan deo sedišta kome ćete se prvo posvetiti.
  3. Iščetkajte ga mekanom četkom.
  4. Obrišite mikrofiber krpom
  5. Nanesite sredstvo za zaštitu kože

Kada završite jedan deo sedišta, isti proces primenite i na ostalim kožnim elementima, a u zavisnosti od nivoa zaprljanosti, možda ćete morati da ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

Osim toga, čišćenje sedišta ne bi trebalo da radite pri visokim temperaturama ili nakon što je vaš automobil bio izložen direktnoj sunčevoj svetlosti – sredstvo za čišćenje će brže isparavati u tim uslovima, što može dovesti do nekoliko komplikacija.

Pre nego što počnete da koristite sredstvo za čišćenje ili zaštitu kože, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu, kako biste znali kako se pravilno nanosi, u kojoj količini, da li ima vreme delovanja i slično tome.

Obavezno pročitajte uputstvo

Pre nego što počnete čišćenje ili nanošenje sredstva za zaštitu kože obavezno pročitajte uputstvo kako biste znali u kojoj količini se nanosi, da li eventualno treba da se ostavi malo da deluje, itd.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group