Kako da smanjite magljenje šoferšajbne

Više slika

Više slika

Kako nam je stiglo hladnije vreme, prepreke pri ulasku u naše automobile rano ujutru su već postale prisutne…

Ono što svakog od nas posebno iritira su zaleđena i zamagljena stakla, koja nas mogu pošteno namučiti. Obično su ona u najgorem stanju onda kada kasnimo na posao ili negde žurimo. Dakle, šta možete uraditi kako biste sprečili magljenje svojih prozora?

Pa, prvo, morate očistiti led ili mraz sa spoljnog dela prozora, ukoliko on postoji. To će malo podići temperaturu stakala. Mi vam savetujemo da nabavite štitnike za prozore, barem zadnje staklo i šoferšajbnu, ili ih sami napravite od kartona. Ipak, ako nemate mogućnosti za nešto takvo, potrudite se da čistite stakla od leda dok vaš motor radi. Nemojte uključivati grejanje kako uključite motor – toplina koju dobijate potiče od sistema za hlađenje vašeg motora, pa će samim tim, ako uključite neposredno posle pokretanja motora, vazduh koji ulazi biti hladniji i spustiti temperaturu vašeg vozila. Sačekajte pet do deset minuta i onda pokrenite grejanje. Tada ćete takođe mnogo lakše moći da očistite svoje prozore.

Ako vam prozori magle šta god da uradite, onda postoji nekoliko stvari kojima se morate pozabaviti da biste sprečili sakupljanje viška vlage u vašem automobilu ili eventualno u potpunosti elimisali uzroke tog problema.

Ukoliko ste stalno u žurbi i brišete šoferšajbnu sa unutrašnje strane maramicom ili krpom, to može biti jedan od vaših problema. Na taj način, ona postaje prljavija i masnija, zbog čega se vlaga na njoj mnogo lakše skuplja. Pokušajte to da izbegnete.

Nabavite kvalitetno sredstvo za prozore – postoje čak i varijante koje se koriste za spoljnu stranu stakla. Dramatično će vam povećati vidljivost i umanjiće vašu potrebu za brisanjem istih.

Ako vam grejanje nikada ne radi kako treba, onda vam je verovatno otišao termostat, a njegov posao je da spreči cirkulaciju vode oko motora sve dok on ne dosegne određenu temperaturu, što mu omogućava brže zagrevanje. To svakako nije dobra stvar samo za vaše grejanje, već i za ulje, koje veoma brzo dostiže opreativnu temperaturu. Ako je ovo jedan od vaših problema, proverite termostat i zamenite ga ako je potrebno.

Takođe, proverite da li su vaše patosnice vlažne, ako vam se stakla mnogo više magle tokom kišnih dana. Ako su patosnice mokre, verovatno imate pukotin u mreži grejanja.

Najbolja stvar koja će vam olakšati čišćenje šoferšajbne je kvalitetno sredstvo za čišćenje prozora – uprkos tome, vaša stakla će i dalje magliti, posebno ukoliko imate stariji automobil. Mi vam sada predstavljamo sedam stavki koje vam mogu pomoći da eliminišete ili smanjite magljenje:

  • Očistite sva stakla iznutra
  • Brzo uklonite led sa šoferšajbne sredstvom koje je tome namenjeno
  • Nemojte koristiti sunđer ili krpu za to
  • Dajte svom automobilu dovoljno vremena da zagreje motor pre nego što uključite grejanje
  • Malo otvorite jedan svoj prozor kako bi vlaga imala gde da ode ako uđete u kola sa mokrom jaknom ili čizmamam
  • Redovno čistite i sušite svoje patosnice
  • Promenite napuklu ili okrnjenu šoferšajbnu
  • Proverite stanje termostata
  • Napravite sami svoje štitnike za stakla od debljeg kartona
U snimku ispod možete videti koje stvari koje verovatno imate kod kuće možete takođe koristiti za ovu svrhu: 
 

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group