Japanska kultura superautomobila je najjača na svetu

Japan je zemlja bogate istorije, velike tradicije, pomalo čudnih navika i neodoljive lepote...

Pored svoje duboko ukorenjene tradicionalnosti, Japanci slabo prihvataju tuđe stavove i ne žele preterano da manjaju svoj životni stil. Međutim, kada se nešto ukoreni duboko u modernu kulturu ove nacije, ona jednostavno prestaje da povlači granice između normalnog i kultnog obožavanja.

Kada sve to imamo na umu, uopšte ne mora da nas čudi što je ljubav prema automobilima značajnija u Japanu nego na bilo kom drugom mestu na svetu, a ispunjena je lokalnim proizvođačima sportskih modela, uvoznim vozilima, ali i nekim od marki koje su zadužene za stvaranje najboljih superautomobila.  Tu je naravno i tjuning industrija, koja je daleko profilnija ovde u poređenju sa čitavom planetom.

Na poslednjem putovanju u Japan, novozelandska drift zvezda Mad Mike, odlučio je da kreira dokumentarac koji će na najlepši način istaći kulturu japanskog tjuniranja superautomobila, a njegov video je itekako vredan našeg vremena.

Jedan od heroja bogate japanske kulture superautomobila jeste Vataru Kato, čovek koji se nalazi iza kompanije Liberty Walk. Uvek spreman da postavi trendove, radije nego da ih prati, Kato je svojeručno kreirao neke od najluđih kreacija u istoriji.

Sa druge strane spektruma, mnogi Japanci poseduju i obožavaju američke automobile, pretvarajući ih u predivne primerke i opremajući ih različitim komponentama. Ali, ukoliko želite da se istaknete na ulicama nekog od gradova u SAD, sve što je potrebno jeste da dodate nekoliko LED dioda u jednostavnim bojama ispod šasije automobila i svako će pogledati u vašem pravcu.

U Japanu, sa druge strane, morate biti deset koraka ispred toga i stvoriti nešto neverovatno, prilagoditi točkove, boju ili bilo šta što se na lokalnom nivou smatra zabavnim. Ukoliko to podrazumeva instaliranje auspuha koji se proteže pet metara uvis, Japanci će to uraditi. Oni ne haju šta ostali misle o njihovom modelu i sve dok ističe njihovu personu, posao je savršeno obavljen.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group