Italija jača nego ikada u protivljenju EU zabrane automobila sa klipnim motorima

Italija želi da Evropska Unija zamrzne predlog komisije o zabrani prodaje automobila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja...

Ministar saobraćaja ove zemlje, Mateo Salvini, tvrdi da ovakav potez nema nikakvog ekonomskog, ekološkog, niti društvenog smisla.

Salvini, koji je dobro poznat po svojim stavovima suprotnim EU, smatra da EU ciljevi ne pomažu životnom okruženju, nazivajući ih pseudo-ekološkim fundamentalizmom. Ovaj političar takođe je sugerisao da će desetine hiljada radnika ostati bez posla ukoliko ovakav suludi zakon stupi na snagu.

Bloomberg prenosi da je Salvini ima problem i sa EU planovima za predstavljanje Euro7 standarda do 2025. godine, koji ciljaju ka redukciji količine azotnih oksida za još 25%. Ovo je mišljenje koje deli i Karlos Tavres, izvršni direktor kompanije Stellantis, koji tvrdi da će ovakav dodatni korak usporiti industijin prelazak na elektrifikaciju.

Sa cenom električne energije koja dostiže nove rekorde i pojedinim delovima starog kontinenta koji se suočavaju sa pomračenjima tokom ove zime, pitanja o dugoročnoj održivosti potpuno električnih automobila ponovo se ređaju. Švajcarska već razmatra zabrane električnih modela ukoliko se potreba za strujom u narednim mesecima ne bude ispunila, sa potencijalnom energetskom krizom koja se polako približava.

U međuvremenu, Italija već ima dugačak staž u suprotstavljanju EU ciljevima zabrane modela sa motorima unutrašnjeg sagorevanja. Nešto ranije ove godine, ova zemlja je postala deo koalicije koja uključuje Bugarsku, Portugaliju, Rumuniju i Slovačku i zalaže se za odlaganje zabrane prodaje modela koja pokreću fosilna goriva za 2040. godinu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group