I Volkswagen Grupaciji se drma stolica

Izvršni direktor kompanije Volkswagen izneo je svoje upozorenje vezano za nedostatak konkurentnosti ovog brenda tokom pokušaja da se popravi njegov povratak, prodaja i razvoj, zajedno sa tržišnim udelom u polju električnih vozila u Kini...

"Sa brojnim već postojećim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo u mogućnosti da budemo konkurentni kao Volkswagen brend“, izjavio je Tomas Šafer, izvršni direktor VW brenda, tokom poslednjeg sastanka, čije su informacije postavljene na internom sajtu i prenešene od strane Rojtersa.

Komentari su stigli nakon što je VW pokrenuo implementaciju planova za smanjenje troškova na deset milijardi evra, a iako ovo uključuje i smanjenje broja radnika, za ova otpuštanja se očekuje da će biti po dogovoru, uz otpremnine, ili će se raditi o prevremenim odlascima u penziju.

VW je prethodno najavio kako planira da iskoristi svoju stariju radnu snagu kako bi redukovao broj zaposlenih bez otpuštanja ljudi i da nema nameru da sprovodi neka veća otpuštanja, makar ne tokom ove dekade. U naporima da smanji troškove, nemački proizvođač je najavio prošlog septembra da odustaje od svojih planova za izgradnju druge fabrike u okviru svog sedišta u Volfsburgu i umesto toga, ovaj brend će se oslanjati na kapacitete svojih postojećih pogona.

Kompanija VW uživa u najvećim volumenima prodaje unutar grupacije, ali je njen povrat od prodaje na najnižem nivou. U investitorskoj prezentaciji, održanoj ove godine, VW je naveo kako želi da poveća povrat od prodaje sa prošlogodišnjih 3,6 na 6,5% do 2026. godine.  

Mali tržišni udeo ovog proizvođača u polju električnih vozila u Kini takođe predstavlja veliki problem. Kako bi ubrzao svoj električni razvoj u Kini, koja je ujedno i najveće svetsko tržište za nova i električna vozila, VW je pre nekoliko meseci stupio u saradnju sa brendom Xpeng, radi stvaranja pristupa pojedinim električnim platformama kineskih proizvođača. Odmah nakon ovog dogovora, usledio je sličan potez kompanije Audi, koja je u okviru grupacije potpisala ugovor o međusobnoj saradnji sa kineskim proiuvođačem SAIC.

VW Group je takođe usporila po pitanju prodaja električnih vozila na domaćem tržištu, a objavljujući rezultate trećeg kvartala prošlog meseca, ovaj proizvođač je spustio svoje ukupne prodajne targete za ovu godinu sa 11% na osam do deset posto.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group