Hamiltonov bolid iz 2013. godine oborio rekord aukcija

Pobednički Mercedes-AMG Petronas W04 F1 model Luisa Hamiltona iz 2013. godine oborio je rekorde aukcija tokom prošlog vikenda, pronašavši u Las Vegasu novog vlasnika za neverovatnih 18,8 miliona dolara...

Pre ovog aukcijskog vikenda, najskuplji Formula 1 automobil moderne ere ikada prodat predstavljao je F2003-GA jedinicu, u kojoj je legendarni Mihael Šumaher osvojio svoj šesti svetski šampionat. Ovaj bolid prodat je za 14,9 miliona dolara na aukciji održanoj u Švajcarskoj prošle godine.

Hamiltonova W04 jedinica iz 2013. godine predstavlja pravo iznenađenje i sada je drugi najvredniji F1 bolid ikada prodat na aukciji, odmah iza Mercedes-Benz W196R automobila iz 1954. godine, kojim je upravljao Fanđo i koji je dostigao cifru od 29,6 miliona na aukciji pre deset godina.

Hamilton je vozio ovaj posebni W04 model na četrnaest od devetnest trka u Formula 1 sezoni te 2013. godine, osvajajući prvo mesto sa njim na Velikoj nagradi Mađarske, sa aukcijskom kućom RM Sotheby’s koja je prema preliminarnim procenama očekivala da bude prodat po nekoj cifri između deset i petnaest miliona dolara.

Glavni razlog zbog kog je ovaj bolid premašio sva očekivanja jeste taj što je jedini Mercedes F1 model moderne ere koji nije u vlasništvu trokrake zvezde, Totoa Vulfa ili Luisa Hamiltona lično. Ovo znači da postoji vrlo mala šansa da bilo koji modela voženih od strane Hamiltona tokom perioda hibridne ere, u kojoj je dominirao od 2014. do 2020. godine, stigne na aukcijski blok bilo kada u skorijoj budućnosti, tako da je W04 zvanično sledeća najbolja stvar za kolekcionare.

Britanski vozač i sedmostruki Formula 1 šampion finiširao je sezonu 2013. na četvrtom mestu u šampionatu, a zajedno sa velikom pobedom u Mađarskoj, on je tokom te godine zabeležio još četiri podijuma. Ono što W04 čini još poželjnijim jeste to što je zadržao svoj 2,4 litara veliki V8 agregat sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je i danas u potpuno funkcionalnom stanju.

Vrednost ovog automobila definitivno nameće pitanje koliko onda bilo koji Hamiltonov šampionski Mercedes vredi. Najuspešnije sezone Luisa Hamiltona bile su 2014, 2018, 2019, i 2020. godine, sa 11 osvojenih trka u svakoj od njih. Ukoliko bi bilo koji od ovih bolida bio prodavan aukcijski, oni bi definitivno mogli iznova obarati rekorde.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group