Generalni direktor kompanije Nikola pred sudom zbog obmane investitora

Tužilac na suđenju za prevaru osnivaču kompanije Nikola, Trevoru Miltonu, istakao je da je ovaj biznismen postao milijarder isključivo laganjem investitora u vezi sa svojim poslovanjem...

Milton je optužen po dve tačke prevare osiguranja i dve tačke prevare putem žice, po kojima se izjasnio nevinim. Tužilac je na suđenju tvrdio da je osnivač kompanije Nikola prevario investitore lažirajući izveštaje o njenoj tehnologiji još od novembra meseca 2019. godine, sve dok nije napustio svoju poziciju u septembru sledeće.

„On je lagao i prevario investitore kako bi oni kupovali deonice kompanije“, izjavio je asistent državnog tužioca SAD, Nikolas Ros, pred Američkim okružnim tužilaštvom u Njujorku. „Na leđima ovih nevinih investitora, uvučenih u priču putem njegovih laži, on je postao milijarder doslovno preko noći.“

Četrdesetogodišnjak je navodno iznosio lažne podatke vezane za progres kompanije Nikola i razvoj njenih vodoničnih i električnih tehnologija. Tužilaštvo tvrdi da su Miltonove izjave na društvenim mrežama i u raznim emisijama targetirale male investitore koji su na kraju investirali u kompaniju tokom pandemije.

U decembru prošle godine, kompanija Nikola postigla je sporazum sa Američkom komisijom za hartije od vrednosti o plaćanju 125 miliona zbog tvrdnji da je kompanija prevarila investitore dovodeći ih u zabludu pogrešnim informacijama vezanim za svoje tehnologije, proizvode i poslovanje, preneo je Rojters.

Miltov advokat, Mark Mjukasi, izjavio je da je njegov klijent jednostavno izražavao viziju budućnosti kamionskog prevoza i da ni u jednom slučaju nije obmanjivao investitore. Advokat se takođe osvrnuo i na snimak koji je tužilaštvo predstavilo i na kome je porota mogla da videti kamion kompanije Nikola koji se navodno kreće pomoću svoje energije, ali se zapravo sve vreme kotrlja nizbrdo.

„Koliko je meni poznato, nije federalni zločin koristiti specijalne efekte u reklamama za automobile“, izjavio je Mjukasi, nazivajući ovaj slučaj kao gonjenje obmanama. Kompanija Nikola je potrošila više od dvadeset miliona dolara na trenutnu sudsku parnicu i pravni tim njenog osnivača.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group