Elon Mask se povlači sa kormila kompanije Tesla

Generalni direktor kompanije Tesla, Elon Mask, postigao je sporazum sa Securities and Exchange Commission (SEC) vezn sa prevarom i osiguranjem, ali i tužbom koja je nastala nakon njegovog nepopularnog tvita o „osiguranim sredstvima“...

Sudeći prema terminima dogovora, Mask bi trebalo da plati dvadeset miliona dolara, a ova sredstva će dalje biti distribuirana ka oštećenim investitorima koji su vezani za ovaj sudski proces. Mask će takođe biti primoran da istupi sa svog rukovodećeg mesta u kompaniji Tesla.

Generalni direktor će biti zamenjen za sada nepoznatim nezavisnim vlasnikom koji će tek biti imenovan. Ovo bi moglo da bude samo privremeno rešenje, jer zabrana upravljanjem kompanijom Tesla dolazi samo u trajanju od tri godine. Nakon ovog perioda, Elon bi mogao da se vrati i ponovo bude izabran za glavno lice svog brenda.

U povezanim vestima, SEC je takođe optužio kompaniju Tesla kako nije podnela određene mere i procedure vezano za tvitove njenog direktora. Pritužba je vezana za to što su iz brenda obavestili investitore o tome da će nalog kontraverznog direktora biti korišćen kao sredstvo za iznošenje informacija o brendu, ali je kompanija zakazala kada su u pitanju otkrivanja kontrola ili procedura koje će odlučiti da li Maskovi tvitovi poseduju informacije potrebne za zatvaranje slučaja između SEC i nje. Ukratko, brend Tesla nije efektivno proveravao Maskove tvitove kako bi osigurao da su oni u potpunosti usklađeni sa zakonom.

Kompanija Tesla se dogovorila na sporazumno rešavanje spora, dok će SEC odrediti dva nova, nezavisna direktora. Kalifornijski brend zahteva i uspostavljanje novog komiteta i odbora nezavisnih direktora i postavi dodatnu kontrolu i procedure koje će proveravati Maskove komunikacione radnje. Ovo se verovatno vezuje za neke od poslednjih bisera legendarnog inovatora i pronalazača, a jedan od njih je i nazivanje spasioca dece iz tajlandske pećine „pedo“ likom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group