Električna transportna mreža trošiće struju kao manji gradovi

Električna energija je već krenula u potpunu transformaciju putničkog segmenta na tržištu, sa kamionima i ostalim transportnim vozilima koja su sledeća...

Kompanija Tesla zvanično će predstaiviti svoj električni šleper 1. decembra i kako se nada oko 50.000 modela bi trebalo biti kreirano i isporučeno klijentima do početka 2024. godine. Naravno, američki proizvođač nije jedini koji se bavi stvaranjem električnih komercijalnih vozila.

Početkom ili sredinom sledeće dekade, kupovina električnih kamiona neće predstavljati nikakav problem, ali njihovo punjenje svakako hoće, sudeći prema stručnjacima. Izvedene studije navode da bi se tržište transportnih vozila moglo suočiti sa ograničenjima neadekvatne infrastrukture za punjenje tokom sledeće dekade ukoliko se velike investicije ne naprave koliko danas. Ovo će se dogoditi zbog procena prema kojima će kamionska odmarališta i mesta za punjenje tokom 2035. godine zahtevati količinu struje potrebne jednom malom gradu.

Sa druge strane, nije količina same električne energije najveći problem u čitavoj priči, već način na koji se ona može brzo isporučiti na jednom mestu, na primer kamionskom odmaralištu ispunjenom vozilima koja zapravo predstavljaju ogromne baterije na točkovima.

Pametna analogija Bloomberg sajta poredi struju sa vodom koja protiče kroz crevo, ističući da je moguće koristiti crevo za punjenje bazena ukoliko imate nekoliko meseci viška, ali punjenje istog bazena u okviru od nekoliko sati predstavlja poptuno drugačiju stvar. Kako bi se ovo izvelo, potreban vam je kabl koji je ekvivalent policijskom vodenom topu za suzbijanje nereda.

Neko bi sada mogao u poletu reći ’bacimo se na izgradnju onda’, ali tu se u startu javlja problem jer su takve građevine već trebalo da budu spremne pre nekoliko godina. Planiranje i izgradnja mreže sa koja može da prenosi više od pet megavata može potrajati i do osam godina i koštati na desetine miliona evra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group