Eklston je kupio Senin bolid za 5 miliona dolara

Više slika

Više slika

McLaren Formula 1 automobil vožen od strane brazilskog asa, Aertona Sene, na trci 1993 Monaco Grand Prix, prodat je poznatom i bivšem gazdi najbržeg cirkusa, Berniju Eklstonu...

Poželjni McLaren MP4/8-6 prodat je u sklopu Bonhams auckije u Monaku, prošle nedelje, za neverovatnu sumu od 4,19 miliona evra. Bivši brazilski vozač osvojio je šest trka ukupno na ulicama Monaka sa ovim automoblom, koji je do danas, uglavnom ostao potpuno nepromenjen.

Za razliku od McLaren-Honda F1 bolida, po čijoj je vožnji Sena postao sinonim, MP4/8-6 koristi Cosworth V8 motor, koje je u ono zlatno vreme, dobavljao niko drugi no Ford. Iako se ova mašina trudila svojski, nikako nije mogla da se nosi sa vrhunskim suparnicima i dodatno, uprkos svim veštinama za volanom, Sena nije uspeo da odbrani titulu svetskog šampiona.

U vreme kada je aukcijska prodaja održana, ovaj bolid posedovao je svoj originalni Ford motor, praćen menjačem iz iste godine.

Velika većina McLaren F1 automobila korišćenih u eri neprikosnovenog Brazilca, ostala su u bazi britanske kompanije u Vokingu. Ovaj legendarni brend je jedinicu koju vidite prodao pre više od jedne decenije aukcijskoj kući Bonhams, koja je tada bila u vlasništvu kolekcionara Arona Hsua.

Model šasijskog broja MP4/8-6, takođe je zauzeo četvrto mesto na Magny-Cours, Spa i Hockenheim, dok je na Silverstone stazi zauzeo petu poziciju. Legendarni brazilski vozač trkao se u ovom bolidu, na stazama u Montrealu i Monci, takođe.

Uprkos prodajnoj ceni od 4,19 miliona evra, ovo ipak nije najskuplji moderni F1 automobil ikada prodat na aukciji. Zapravo, 2001 Ferrari Mihaela Šumahera, dostigao je cenu od 6.270.637,50 tokom aukcije održane u okviru događaja kuće RM Sotheby’s, novembra meseca prošle godine. Međutim, ovo ga ne čini manje važnim istorijskim modelom i pored toga što čak ni moćni Sena nije uspeo da ga proslavi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group