E36 Compact-Unikatna džepna raketa kompanije BMW

Više slika

Više slika

Kada je kompanija BMW pripremala svoje modele E36 3 serije, ona je istovremeno želela i manje verzije koje bi mogle da se takmiče sa kompaktima njene ere...

Iz ovog razloga rođena je E36 Compact varijanta, ideja za model karoserije primarno bazirane na smanjivanju troškova i stvaranju ulaznog nivoa 3 Series opsega. Kao rezultat svega, M3 linija u Compact formi nikada nije prodata, ali to nipošto ne znači da ni jedan model nikada nije kreiran.

U poslednjem videu, BMW Group Classic divizija predstavlja nam unikatni 1996 E36 M3 Compact. Uprkos malim proporcijama ovog automobila, inžinjeri bavarskog brenda uspeli su u njega da uguraju S50B32 inlajn šestocilindričnu jedinicu iz modela M3 Coupe, zaduženu za stvaranje zdravih 321 ks.

23 centimetra kraća verzija modela značila je da on dolazi u nešto lakšoj formi od svog Coupe rođaka takođe. Kako bi osigurao još veću potentnost ovog automobila, BMW je svukao sve što je mogao i postavio ga na trkačku dijetu, dodajući mu Recaro kadice, alkantara finiše i rol bar. Sa svim ovim modifikacijama M3 Compact stigao je na 1.300 kilograma, odnosno 150 kilograma manje od Coupe linije.

Uprkos tome što je kraći, međuosovinsko rastojanje je bilo identnično kao na kupe modelima, tako da stabilnost kompakt verzije nije bila žrtvovana ni u kom slučaju. Na nesreću, BMW nije nastavio sa projektom i M3 Compact varijante nikada nisu stigle do fabričke trake.

Međutim, na veliku radost svih entuzijasta širom sveta, sastojci ove planirane linije bili su dostupni, tako da je nekoliko replika ipak ugledalo svetlost dana, uprkos otporu koji je stigao od strane kompanije BMW.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group