Češka zvanično staje na put EU zabrani benzinskih i dizel automobila

Češka Republika nije preterano impresionirana predlogom Evropske Unije za zabranu prodaje novih benzinskih i dizel automobila od 2035. godine...

Iako su brojne zemlje širom sveta već objavile svoje planove za ukidanje prodaje automobila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja do početka sledeće decenije, češki premijer Andrej Babis, javno je izneo svoje protivljenje ovakvom planu.

"Mi se ne slažemo sa ovom zabranom prodaje automobila pokretanih fosilnim gorivima", izjavio je Brabis za lokalnu češku brežu iDnes. "Ovo jednostavno nije moguće. Ne možemo odavde diktirati ono što zeleni fanatici mogu smisliti u Evropskom parlamentu". Očigledno je da premijer ove zemlje nema previše razumevanja za uslovljavanja koja stižu, prilično je jasan i ne uvija reči, već otvoreno govori na ovu temu.

Češka Republika će preuzeti predsedavanje Evropskom Unijom u drugoj polovini 2022. godine, a sudeći prema Babisu, ona će učiniti da predloženi zakon o zabrani postane prioritetna tema. On je dodao da će njegova zemlja podržati predstavljanje infrastrukture koja će obezbediti proizvodnju električnih vozila, ali neće subencionisati proizvodnju istih.

Uprkos tome što je Češka relativno mala zemlja, sa svega deset miliona stanovnika, ona je šesnaesta sa najvećom bruto domaćom proizvodnjom u Evropi, ali i jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu po glavi stanovnika. Zapravo, automobilska industrija predstavlja trećinu dohodaka češke ekonomije, uključujući Škoda, Toyota i Hyundai kompanije, koje kreiraju automobile u ovoj državi.

European Green Deal projekat zahtevao bi pad emisija novih vozila za 55% od ove godine pa do kraja decenije. Prosečne CO2 emisije trebalo bi zatim da padnu za 100% do 2035. godine, što znači da bi sva nova vozila registrovana od tada trebalo da budu nultih emisija, sudeći prema EU.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group