Bugatti Bolide - Najlepši hiperautomobil godine

Bugatti Bolide je zvanično izabran za najlepši hiperautomobil ove godine, od strane žirija sastavljenog od dizajnerskih profesionalaca, tokom trideseti i šestog Festival Automobile International događaja u Parizu...

Ograničeno izdanje trkački orijentisanog modela osvojilo je titulu u kategoriji hiperautomobila u veoma neizvesnom takmičenju u čijem su finalu učestvovale čak četiri vrhunske kreacije.

Uprkos tome što ostala tri modela koja su se našla u finalu iz kategorije hiperautomobila nisu imenovana, pravila takmičenja nalažu da automobili moraju biti proizvedeni u seriji i prodavani po ceni većoj od 60.000 evra, što samo navodi da su u pitanju sportski dizajnirani modeli neverovatnih performansi. Imajući u vidu da je ovo nagrada koja se dodeljuje na godišnjem nivou, verujemo da će svi učesnici biti objavljeni do kraja ove godine.

Bilo kako bilo, Bolide je verovatno najskuplji model u ovom takmičenju, ali je i najekstremniji Bugatti ikada kreiran. Dizajn ovog automobila okarakterisan je niskim vešanjem, brojnim otvorima za vazduh, LED farovima i štop svetlima u obliku slova X, krovnim usisnikom vazduha, velikim difuzorom, trkačkim zadnjim krilom i centralno montiranim izduvnim sistemom sa granama u kvad postavci.

Bolide je prvi put predstavljen oktobra meseca prošle godine u formi koncept modela. Zahvaljujući izvanrednom odzivu od strane kupaca, prošlog avgusta Bugatti je predstavio trkački orijentisanu varijantu proizvodnog modela hiperautomobila, ograničenog na svega četrdeset jedinica.

U konceptualnoj formi, kvad-turbo osmolitarski W16 motor proizvodi masivnih 1.824 ks na 110 oktanskom trkačkom gorivu. Međutim, proizvodna verzija isporučuje nešto normalnijih, ali ništa manje impresivnih 1.578 ks na široko rasprostranjenom 98 oktanskom benzinu.

Prve isporuke Bugatti Bolide modela zakazane su za 2024. godinu, dok svaka od četrdeset jedinica stiže na tržište sa cenom od četiri miliona evra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group