BMW najavljuje i4 električni model

Nemački BMW iskoristio je Geneva Motor Show sajam automobila kako bi predstavio svoje planove za kreiranje potpuno novog i4 modela...

Predstavljen u vidu i Vision Dynamics koncepta, proizvodni model će biti potpuno električno vozilo kreirano u Minhenu. BMW nije želeo da potvrdi kada će tačno ovaj automobil stići na proizvdnu traku, ali i4 će predstavljati 25. električnu jedinicu koju kompanija planira da lansira do 2025. godine. Ovaj model priključiće se ekipi od 11 automobila sa elektičnim pogonima, uključujući iX3 i MINI EV.

Dok BMW nije bio preterano izdašan po pitanju specifikacija, Vision Dynamics koncept prvi put je predstavljen na frankfurtškom sajmu automobila, Frankfurt Motor Show, 2017. godine, sa električnim pogonskim sklopom sposobnim za ubrzanje do stotke iz mesta za samo četiri sekunde, pre nego što dostigne maksimalnu brzinu od 200 km/h. Koncept će takođe moći da pređe 600 kilometara sa jednim punjenjem, što je prilično impresivno, posebno kada imamo u vidu opseg Model S automobila kompanije Tesla, koji iznosi 539 kilometara.

Pored predstavljanja planova za i4, direktor kompanije BMW, Harald Kruger, otkrio je da su prosečne emisije CO2 novih modela grupacije, prodatih u Evropi, pale ispod 42% od 1995. godine. Prošlog leta, ove cifre su pale do 122 g/km, što je smanjenje od 2 g/km u ondosu na 2016. godinu.

Kruger tvrdi da je redukcija CO2 emisija očigledan pokazatelj strategije brenda ka smanjenju i redukciji štetnih gasova. Direktor je dalje nastavio: „Mi dodajemo sve više električnih modela našim flotama, što je ujedno nastavak uspešnog rada na tehnologijama uštede goriva, namenjene svim našim konvencionalnim vozačima“.

Ova strategija odnosi se na sve modele, od kojih su neki morali da završe svoje proizvodne serije, a nažalost, sa pooštravanjem pravila na evropskom tržištu, kompanija BMW je bila primorana da ugasi nekoliko uspešnih linija.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group