BMW 503 - predivni bavarski klasik iz 1957. godine

Više slika

Više slika

Kompanija BMW nikada nije želela da dozvoli suparničkom brendu Mercedes-Benz da preuzme svu slavu...

Shodno tome, kasnih pedesetih godina, nakon što je uvideo uspeh arhineprijatelja i njihovog modela 300 SL, Bavarci su, zajedno sa njihovim američkim ogrankom započeli kreiranje i distribuciju veoma stilskog i luksuznog kabrioleta iz svog dvorišta.

Proizvođač je tada izašao na tržište sa dve ideje i postavilo ih je u svoje proizvodne pogone. Jedan od ovih modela bio je 507, za koga znamo da je predstavljao inspiraciju za sledeću liniju Z8 modela koja je usledila kasnije, a drugi je bio manje poznati 503 automobil.

Automobil baziran na 501 i 502 serijama sedan automobila, 503 linija bila je manje sportska od dvoseda 507 serije, ali u drugu ruku daleko elegantnija. Poslednja od njih dolazi u kupe ili kabriolet varijanti, zajedno sa prvobitnim mekanim krovom na sklapanje i njegovim mehanizmom.

Na nesreću, ni 503 ni 507 nisu bili prilično uspešni, u komercijalnom smislu. U poređenju sa više od 3.000 modela 300 SL automobila koje je kompanija Mercedes proizvela, BMW je kreirao svega 252 primerka svog 507 roadster modela i 413 jedinica 503 serije pomešanih kupe i kabriolet varijanti.

Dobra strana svega, jeste što je ovaj BMW do dana današnjeg jedna od najređih mašina kompanije, a ovaj primerak koji vidite je još ređi. Ovo je samo jedan od 18 primeraka koji su kreirani sa aluminijumskom karoserijom od strane Bretona za američko tržište i definitivno je izdržao test vremena, sa svojom klasičnom lepotom koja kombinuje nemački inženjering i italijanski dizajn.

Kada je osvojio nagradu u svojoj klasi na Amelia Island Concours d’Elegance događaju i poneo titulu najboljeg klasika Santa Fe Concorso festivala, ovaj kabrio model sa zadnjom vučom prodat je od strane aukcijske kuće Bonhams u Kaliforniji, tokom Monterey nedelje automobilizma krajem prošle decenije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group