BMW potvrdio čak šest novih modela baziranih na Neue Klasse arhitekturi

Tokom BMW Group Annual Conference 2023. događaja, bavarski proizvođač je otkrio brojne informacije o svom budućem opsegu električnih automobila...

Pored najavljivanja i5 Sedan modela pred njegov ovogodišnji debi i potvrđivanja i5 Touring serije za sledeću, BMW je izneo da će iX2 SUV debitovati krajem ove godine. Štaviše, bavarski proizvođač je najavio i tržišno predstavljanje najmanje šest proizvodnih modela baziranih na veoma dobro dočekanoj Neue Klasse arhitekturi, koji će se pojaviti između 2025. i 2027. godine.

Startujući sa iX2, BMW je bio štur po pitanju detalja, ali je naglasio da kupci mogu očekivati emisije u ekvivalentu sledeće generacije X2 modela, što je nešto što je svet već imao priliku da vidi putem špiunskih fotografija. Najmanji kupe SUV model kompanije BMW najverovatnije će deliti šasiju sa iX1 serijom, uključujući i duplu motornu postavku sa 64,7 kWh snažnom baterijom. On će ih ovoga puta kombinovati sa sportskim dizajnom zahvaljujući nagnutoj krovnoj liniji i redizajniranom zadnjem delu.

Po pitanju Neue Klasse arhitekture ona će biti posvećena električnim modelima isključivo i na kraju će se nalaziti ispod čitavog portfolija kompanije BMW, dok je brend već potvrdio šest debitanata unutar perioda od dvadeset i četiri meseca, od 2025. do 2027. godine.

Prva dva modela biće sedan linija i jedan SUV, sa sličnim međuosovinskim rastojanjem kao trenutna 3-Series, zajedno sa novim stilskim i dizajnerskim jezikom koji je prvi put predstavljen od strane bavarskog brenda u formi Vision Dee koncepta početkom godine. Nova platforma će doneti električne pogonske sklopove visokih performansi i baterije sa značajno boljom efikasnošću, zajedno sa novim UX/UI konceptom i daleko većom fokusiranošću na samoodrživost.

Proizvodnja prvog Neue Klasse modela startovaće u drugoj polovini 2025. godine u BMW fabrici u mađarskom Debrencenu. Tokom 2026. godine, modeli bazirani na ovoj platformi biće kreirani u glavnoj fabrici kompanije BMW u Minhenu, koja će biti prebacivana na proizvodnju električnih modela postepeno.

Tokom 2027. godine, standardna proizvodnja Neue Klasse električnih modela startovaće u Plant San Luis Potosi fabrici u Meksiku, nakon što u nju bude upumpano 800 miliiona evra u investicijama. Pored pomenutih lokacija, kompanija tvrdi da će uskoro otvoriti još više fabrika namenjenih proizvodnji električnih serija.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group