Audi uskoro prekida razvoj svojih motora unutrašnjeg sagorevanja

Više slika

Više slika

Beneficije novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem ne opravdavaju više troškove svog razvoja, veruje izvršni direktor kompanije Audi Markus Dusman, dodajući da će upravo iz tog razloga ovaj brend biti posvećen alternativnim pogonima...

Direktor je ovo izjavio u intervjuu datom nemačkoj publikaciji Frankfurter Allgemeine Zeitung. Iako ovo ne znači smrt Audi modela sa motorima unutrašnjeg sagorevanja, definitivno predstavlja naznaku svega što nadalje možemo očekivati.

Sudeći prema direktoru nemačkog brenda, Audi će nastaviti da razvija postojeće motore kako bi ih održao komplementarnim sa regulatornom politikom izduvnih gasova, koliko god da je to moguće. Kompanija, sa druge strane, neće razvijati nove modele motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

"Standardi Euro 7 emisija predstavljaju veliki tehnološki izazov sa istovremeno veoma malo prednosti po životnu sredinu", nastavio je direktor. "Ovo postavlja ekstremne restrikcije na atmosferske motore."

Sve to znači da ne postoji tačno određeno vreme kada će ova vrsta mora prestati da se nudi od strane kompanije Audi, niti postoji isti odgovor za ceo svet. Tu su brojna tržišta opremljena manjim brojem stanica za punjenje u poređenju sa Evropom, tako da bi Audi najverovatnije trebalo da nastavi prodaju modela klasičnih motora u ovim regionima, postepeno ih ukidajući na našem tržištu.

Sličan potez možemo očekivati i od brenda Mercedes, čiji je generalni direktor, Markus Šafer, nedavno izjavio da će slučaj daljeg razvoja novih motora unutrašnjeg sagorevanja biti podrobno razmatran. Ovo samo znači da će brojne investicije biti poptuno preusmerene u električnu mobilnost, kako je naglasio direktor trokrake zvezde.

Oba brenda nameravaju da pivotiraju ka električnim modelima, sa kompanijom Audi koja planira da u ponudu ubaci 20 električnih modela do 2025. godine. Kako bi pomogla u ovom prelazu, pozajmljena MEB platforma brenda Volkswagen, namenjena je nešto jeftinijim električnim modelima nalik Q4 E-Tron seriji.

N.Đ.

Izvor: Carscoops

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group