Američki Ford otvara veliku fabriku za proizvodnju baterija u Turskoj

Ford je juče objavio potpisivanje neobavezujućeg memoranduma o razumevanju sa kompanijama LG Energy Solutions i Koç Holding radi stvaranja zajedničkog velikog pogona za proizvodnju baterija...

Ovaj konglomerat planira da napravi najveću ustanovu za proizvodnju baterijskih ćelija za komercijalna električna vozila u Evropi. Nova fabrika, ukoliko dobije zeleno svetlo od sve tri kompanije, biće izgrađena u Ankari.

Iako ovaj ugovor i dalje nije obavezujuć, Ford tvrdi kako očekuje da temelji nove fabrike budu postavljeni nešto kasnije ove, sa proizvodnjom koja bi trebalo da počne 2026. godine. Američki proizvođač ima dugu vezu sa LG Energy Solutions i Koç Holding kompanijama, dok sa turskim brendom sarađuje gotovo čitavo stoleće i uspešni zajednički Ford Otosan projekat sada već traje skoro šezdeset godina.

U međuvremenu, sa LG Energy Solutions, Ford radi više od jedne decenije, a nedavno je južnokorejska kompanija obezbedila baterijska pakovanja za poljsku fabriku američkog proizvođača, u kojoj se sklapaju Mustsang Mach-E i E-Transit modeli.

Ford planira da prodaje samo električna vozila u Evropi do 2035. godine, što je cilj koji će biti itekako olakšan sa novom turskom fabrikom. Kada bude otvorena 2026. godine, prema očekivanjima kompaniije, ova fabrika će imati godišnju proizvodnju u kapacitetu od 25 GWh, koja bi mogla porasti i na 45 GWh tokom vremena.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group