Alfa Tonale zvanično vozilo italijanske policije

Više slika

Više slika

Italijanska državna policija dobila je novo oružije za borbu protiv kriminala i visokih računa za gorivo...

Mali Tonale SUV kompanije Alfa Romeo je dobio popularnu šaru plavo/bele boje, kojoj komplementiraju šare rotacionih svetala i sirene.

Možda će vam priča o ovom Tonale modelu u policijskoj odori zvučati poznato, ali zapravo, prethodni modeli koje smo pominjali u ovom kontekstu pripadali su italijanskim Karabinjerima, koji su odvojena policijska jedinica zadužena za civilne i vojne dužnosti. Njihova vozila poseduju plavo/crvenu liveriju, za razliku od policijskog modela koji je dobio tradicionalnu plavo/belu šemu boja, predstavljenu ranih osamdesetih godina. Stariji čitaoci možda će se setiti i Lamborghini Gallardo i Huracan modela u istoj kombinaciji. 

Ukupno 850 Tonale modela biće predato stanicama italijanske Polizia di Stato širom ove zemlje, što će im pomoći da prenesu tradiciju koja datira iz 1952. godine, kada su italijanske vlasti dobile 400 1900 TI i 1900 Super sedan modele.

Svaki novi SUV model opremljen je 1,5 litara velikim, srednje hibridnim agregatima, dobrim za 161 ks, koji odlaze na prednju osovinu putem sedmostepene transmisije duplog kvačila, što je ujedno ista snaga Tonale modela koji su ponuđeni širokoj javnosti.

Regularni kupci u civilu ne dobijaju policijske verzije balističkih zaštita i zaštite protiv razbijanja, kao ni plava svetla ubačena u nos automboila, sa svake strane ikonične Alfa maske hladnjaka, krovno rotaciono svetlo, sirenu, policijski radio, niti specijalne pregrade u naslonima za ruke i vratima u kojima stoje znaci italijanske policije sa kojima mogu mahati okolo.

Srednji hibridni pogonski sklop Tonale modela zahteva 8,8 sekundi za ubrzanje do stotke iz mesta, ali ova cifra može preći devet sekundi kada su unutra policajci sa punom opremom. Ovo znači da je automobil pogodniji za urbane zadatke nižih brzina, radije nego za hvatanje prestupnika na autoputevima, ali dostupna varijanta sa 276 ks i ubrzanjem do stotke iz mesta za 6,2 sekunde čine ga veoma brzom malom kutijom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group