ABS proslavlja 40. rođendan a Mercedes se osvrće na njegove početke

Više slika

Više slika

Prošlo je četiri decenije od kada je svetu prvi put predstavljen inovativni sistem koji je na kraju kreirao revoluciju u polju bezbednosti automobila...

Ovde naravno, govorimo o „anti-lock braking system“ tehnologiji ili skraćeno ABS. Ovaj sistem originalno je predstavljen 22. avgusta 1978. godine, od strane brendova Mercedes i Bosch, pre nego što je postao dostupan po prvi put u proizvodnim automobilima, tačnije W116 S-Class liniji krajem iste godine.

Sve do pojave ABS tehnologije, održavanje pune kontrole vozila pod sigurnosnim kočenjem predstavljalo je veliki bezbednosni problem, posebno na klizavijim površinama. Ovaj sistem je bio toliko inovativan po pitanju sigurnosti, da ne moramo ni pominjati kako je zapravo on uveo automobile u eru digitalne tehnologije.

U to vreme, Mercedes je opisivao novu bezbednosnu karakteristiku u svojim brošurama na ovaj način: „Sistem protiv blokiranja kočnica koristi kompjuter kako bi pratio promene u rotacionim brzinama svakog točka tokom kočenja. Ukoliko brzina opadne previše brzo, baš kao prilikom kočenja na klizavim površinama, točkovi rizikuju zaključavanje, ali kompjuter automatski redukuje kočioni pritisak. Točak ponovo ubrzava i kočioni pritisak se uvećava, oslobađajući višak energije koji opterećuje pokretački sklop. Ovaj proces se ponavlja nekoliko puta u sekundi“.

Uprkos tome što zvuči komplikovano, ABS je jednostavan i potpuno je jasan u praksi, čak i onda kada se radi o klizavijim površinama, omogućujući automobilu ne samo da isporuči maksimum fizičke kočione sile bez blokiranja točkova, već takođe donosi poboljšanu kontrolu putanje automobila, tokom upravljanja i bez uticaja prednjih točkova u blokadi.

Prošlo je svega dve godine, pre nego što je Mercedes ponudio opciju ABS tehnologije u svakom putničkom vozilu, dok je 1981. ova kompanija omogućila dostupnost ovog sistema u svim svojim komercijalnim linijama, takođe. Od 1992. godine, svi Mecedes-Benz automobili dolaze sa ABS kao standardnom paketnom ponudom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group