70 godina Bube

VW slavi 70 godina od kada je počela proizvodnja prvog modela koji je postao poznatiji kao Buba...

 

Kratko posle rata, Volkswagen Type 1 je izašao sa proizvodne linije u fabrici koja je danas poznata kao Wolfsburg postrojenje. Do kraja 1946. samo 55 primeraka je napravljeno, zbog nedostatka materijala. 

Dok fabrika nije pala u ruke Britancima, samo 630 automobila je napravljeno, a korišćena je i da proizvodi potrepštine za nemačku vojsku, do okupiranja. 

Britanci su fabriku prebacili u civilnu i fokusirali se na kvalitet automobila i otvaranje dilerske mreže, pa je izvoz automobila početo 1947. godine u oktobru. Više od 21 milion primeraka je na kraju prodatu na globalnom nivou, a Buba je postala jedna od ikona post ratnog perioda i VW brenda,uprkos povezanosti sa nacističkim režimom i Adolfom Hitlerom. 

"Volkswagen je bio veoma srećan što je ovaj automobil pomogao britanskoj vladi i što je čovek kao Ivan Hirst bio na pravom mestu u pravo vreme", rekao je Dr Manfred Grieger, direktor Volkswagena. "Ovaj čovek je fabrici dao viziju, motivišući britansko vojno osoblje i nemačke radnike da naprave uspešan biznis. Znao je kvalitete ovog automobila i mogao je da ih iskoristi na putu". 

Proizvodnja je završena u julu 2003. godine, u fabrici Puebla u Meksiku. 

O.r:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group