20 godina Mercedesa SLK

Taman kada je vreme da se 2016 Mercedes SLC pojavi u salonima širom sveta, nemačka kompanija je odvojila vreme da se podseti kako je sve počelo pre 20 godina...

 

U aprilu 1996. godine kada je prva generacija modela SLK lansirana, na 66om sajmu u Turinu, počela je nova era. Bio je u kategoriji sportskih automobila sa dva sedišta, a napravio je dosta interesovanja, pošto je po prvi put Mercedes ponudio nešto slično modelu SL, a opet pozicionirano ispod njega. 

SLK se isticao sa svojim pomičnim metalnim krovom koji je kombinovao prenosti tvrdog krova sa klasičnim krovom od tekstila. 

Do danas, prodaja SLK modela u tri generacije je prešla 670 000 primeraka, a prva generacija je prodata u preko 311 000 komada. Naravno, ženska populacija je pokazala posebno interesovanje za ovaj Mercedes. SLK je nudio više bezbednosti od klasičnih modela sa mekanim krovom i imao je odlične performanse na svim crash testovima. 

AMG divizija Mercedesa je napravila SLK 32 AMG, koji je ispratio SLK 55 AMG, kada je druga generacija ovog modela ugledala svetlo dana. R 171 je drastilno odskakao kada je u pitanju estetika, pošto je vizuelno bio povezan sa SLC super automobilom, kao i McLaren Mercedes F1. 

Što se tiče treće generacije R172, lansirana je 2010. godine i postala je prvi SLK dostupan sa dizel motorom - 250 CDI. Naravno, SLK sada dolazi kao SLC, a napravljen je u istoj fabrici u Bremenu kao i prethodne generacije, pored modela SL. 

O.R

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group