Volvo predstavlja autonomni kamion bez kabine

Više slika

Više slika

Samo nekoliko dana nakon predstavljanja svog ultimativnog 360c koncepta, Volvo je preneo autonomne tehnologije u svet kamiona, donoseći nam neverovatni električni samoupravljajući model nazvan Vera...

Predstavljen novinarima na specijalnom događaju u Berlinu, ovaj posebni kamion kompanije Volvo donosi uvid u model koji švedski brend planira da isporučuje lukama i velikim logističkim centrima širom sveta.

Vera poseduje potpuno električni pogonski sklop sastavljen od istog tipa baterija i motora korišćenih u prvom električnom Volvo kamionu, predstavljenom početkom ove godine. Iako volvo nije izneo bilo kakve cifre vezane za Vera model, radi poređenja, možemo reći da je prethodni električni model posedovao motor od 185 kW, litijum-jonske baterije kapaciteta između sto i trista kilovata sa opsegom od 300 prelaznih kilometara sa jednim punjenjem.

Ključna stvar potvrđena vezano za model Vera jeste da on može prikačiti bilo koju standardnu prikolicu i vući tovar težine do 32 tone. Volvo veruje da vozila nalik njihovom kamionu Vera, mogu biti posebno korisna u industriji koja se usko vezuje za kamione i transport.

„Pošto koristimo autonomna vozila bez emisija izduvnih gasova i niskim nivoom buke, ona mogu operisati tokom bilo kog dela dana ili noći. Rešenje može koristiti postojeće putne infrastrukture i dolazi kao zamena standardnim tegljačima, tako da je veoma lako smanjiti troškove i omogućiti integraciju sa postojećim operacijama“, izjavio je podpredsednik Autonomous Solutions divizije kompanije Volvo, Majkl Karlson.

Vera model će konstantno biti povezan sa cloud servisom, ali i transportno kontrolnim centrom, koji motri na njega, na poziciju, sadržaj tereta, servisne potrebe i ostale parametre. Volvo veruje da će vozači i dalje ostati glavni u većini kamiona, u bliskoj budućnosti, ali takođe smatra da će u jednom trenutku autonomne komercijalne jedinice postati glavne u određenim oblastima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group