Vision AVTR - Čudesni koncept kompanije Mercedes

Prema izveštajima svetskih stručnjaka, tokom prošle godine, kompanija Mercedes-Benz predstavila je jedan od najluđih funkcionalnih koncept modela svih vremena...

Radi podsećanja, Vision AVTR predstavlja električno autonomno vozilo zadivljujućeg futurističkog dizajna inspirisanog filmskim hitom Avatar, nastalog u režiji Džejmsa Kamerona 2009. godine, dok se glavna ideja za njegovo postojanje zasniva na uklapanju karoserije sa svim što postoji oko njega. Serđi Galiano, iz ekipe renomirane influenserke Supercar Blondi, dobio je unikatnu priliku da testira ovaj koncept iz bajke i uveri se u sve njegove interesantne karakteristike u Dubaiju.

Snimak koji je ovom prilikom nastao, ističe točkove vanzemaljske lepote Mercedes-Benz Vision AVTR koncepta. Umesto tradicionalnih točkova sa pneumaticima, ovaj električni model dolazi sa točkovima sfernog oblika. Sva četiri točka individualno su napajana i mogu biti okretana pod uglom od trideset stepeni, što pruža Vision AVTR pomeranje i okretanje na najneobičnije moguće načine, uključujući i penjanje na ivičnjake. Ovi točkovi poseduju strob svetla ugrađena u njihvu strukturu, a za njih se tvrdi da su inspirisana trima dušama iz Avatar filma. Svetla poseduju različite funkcije i mogu služiti kao signalni indikatori.

Najimpresivniji dizajnerski element Vision AVTR modela definitivno se nalazi na zadnjem delu automobila, gde koncept poseduje 33 zakrilca umesto tradicionalnog vetrobranskog stakla. Nazvana Bionic Flaps by Mercedes, ova čudna karakteristika može pomerati individualno svaki svoj segment reagujući na kretanje automobila. Ova rebra iskaču kada se automobil kreće i pozicioniraju se tako što vazdušnim strujanjima povećavaju silu potiska kretanjem unapred. Ove takozvane krljušti takođe poseduju LED svetla koja zajedno sa ostalim svetlećim komponentama kreiraju neverovatan automobilski efekat.

Sve vezano za Vision AVTR koncept ne predstavlja ništa što bismo mogli da nazovemo regularnim. Za razliku od tradicionalnih automobila, ovaj koncept poseduje staklena vrata, koja takođe mogu da budu kreirana i u sistemu makaza nalik Lamborghini modelima. Transparentna vrata inspirisana su krilima insekata, a iza njih se krije minimalistički enterijer potpuno oslobođen svih viškova, kreiran od održivih materijala. Jedna od najistaknutijih stavki u putničkoj kabini, definitivno jeste nedostatak upravljača.

Sve vozačke kontrole AVTR koncepta smeštene su u centralnoj konzoli i u vidu kontrolera nalik džojstiku, što znači da ovom mašinom može biti upravljano sa bilo kog prednjeg sedišta. Celokupna kontrolna tabla oslobođena je bilo kakvih merača i prekidača, tako da jednostavno deluje kao ogroman displej. Mercedes-Benz Vision AVTR bi vrlo lako mogao biti pravi predstavnik automobila budućnosti, ili bismo samo želeli da verujemo u to.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group